Thursday 17 October 2013

17 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

"Δουλεύοντας μαζί για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις: Με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις των ανθρώπων σε συνθήκες ακραίας φτώχειας"

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας έχει παρατηρηθεί κάθε χρόνο από το 1993, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το ψήφισμα 47/196, ορίζει την ημέρα αυτή για να προωθήσει τη συνειδητοποίηση της ανάγκης για την εξάλειψη της φτώχειας και της εξαθλίωσης σε όλες τις χώρες. Η καταπολέμηση της φτώχειας παραμένει στο επίκεντρο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και της αναπτυξιακής ατζέντας μετά το 2015.

Ο Επίσημος εορτασμός του τρέχοντος έτους, στις 17 Οκτωβρίου, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί μια ευκαιρία για να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ως κρίσιμους εταίρους για την καταπολέμηση των αναπτυξιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε.


Η τήρηση της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας ανάγεται από τις 17 Οκτωβρίου 1987. Την ημέρα εκείνη, πάνω από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Τροκαντερό στο Παρίσι, όπου η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπεγράφη το 1948, προς τιμήν των θυμάτων της ακραίας φτώχειας, της βίας και της πείνας. Διακύρηξαν ότι η φτώχεια αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιβεβαίωσαν την ανάγκη για να συνεργασία για να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα αυτά. Αυτές οι πεποιθήσεις εγγράφονται σε αναμνηστική πλακέτα που παρουσιάστηκε την ημέρα εκείνη. Από τότε, οι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πεποιθήσεις και κοινωνική προέλευση, συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους και να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς τους φτωχούς. Αντίγραφα της αναμνηστικής αυτής πλακέτας έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο και χρησιμεύουν ως τόπος συγκέντρωσης για τον εορτασμό της ημέρας. Ένα τέτοιο αντίγραφο βρίσκεται στον κήπο της έδρας των Ηνωμένων Εθνών και είναι η περιοχή του ετήσιου εορτασμού που διοργανώνει η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Μέσω του ψηφίσματος 47/196 που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1992, η Γενική Συνέλευση κήρυξε 17η Οκτωβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας και κάλεσε όλα τα κράτη να αφιερώσουν την ημέρα για να παρουσιάσουν και να διαφημίσουν, όπως αρμόζει στο εθνικό πλαίσιο, συγκεκριμένες δραστηριότητες όσον αφορά στην εξάλειψη της φτώχειας και της ανέχειας. ο ψήφισμα καλεί επίσης τις διακυβερνητικές και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να βοηθήσουν τα κράτη, κατόπιν αιτήματός τους, στην οργάνωση εθνικών δραστηριοτήτων για την τήρηση της ημέρας, και ζητά από το Γενικό Γραμματέα να λάβει, στο πλαίσιο των υφιστάμενων πόρων, τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της τήρησης της ημέρας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η 17η Οκτωβρίου αποτελεί μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μια ευκαιρία για αυτούς να κάνουν τις ανησυχίες τους να ακουστούν, και μια στιγμή για να αναγνωρίσουμε ότι οι φτωχοί άνθρωποι είναι οι πρώτοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας.  Η επέτειος της 17ης Οκτωβρίου αντανακλά επίσης την προθυμία των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να χρησιμοποιήσουν την πείρα τους για να συμβάλουν στην εξάλειψη της φτώχειας.


No comments:

Post a Comment