Tuesday 1 January 2013

Δεν είναι χαρούμενες για όλους αυτές οι γιορτές !


Της πολύ καλής μου φίλης κας Ευγενίας Κατούφα, δημοσιογράφου της ΕΡΤ


Δεν είναι  χαρούμενες για όλους αυτές οι γιορτές! 

Το χειρότερο; Είναι  ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ για πολλούς, για τους οποίους κάποτε ήταν μια πλούσιες και λαμπερές!

Είναι οι συνάνθρωποι μας που είδαν το συγγενή τους να σκοτώνεται την ώρα που προσπαθούσε να ξανασυνδέσει το κομμένο από τη ΔΕΗ ρεύμα. Άλλοι που έμειναν άστεγοι γιατί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το δάνειο για την αγορά του σπιτιού τους. Κάποιοι που βγήκαν στο δρόμο της ζητιανιάς, αν και στο παρελθόν αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι  τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν, ή πέρασαν με τους γονείς τους  χωρισμένους, γιατί η φτώχεια τους έφερε πολλούς καυγάδες. Αυτοί που έχασαν κάποιο δικό τους γιατί προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να ταπεινωθεί σε δανειστές,  εργοδότες, συγγενείς… Και άλλοι που πήραν το δρόμο της μετανάστευσης, αλλά και αυτοί που έμειναν πίσω. 

Είναι αυτοί που κρυώνουν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο, ή ντρέπονται τους συγκατοίκους τους επειδή δεν έχουν πληρώσει τα κοινόχρηστα. Αυτοί που πήγαν στα συσσίτια για να φάνε το εορταστικό γεύμα, ενώ κάποτε πρόσφεραν ενδεχομένως γεύματα σε άλλους. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες που η σύνταξή τους δεν έφτασε για να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια. Οι μοναχικοί και ηλικιωμένοι που παρέμειναν στα ιδρύματα, ματαίως αναμένοντας την επίσκεψη κάποιου φιλικού προσώπου, με γεμάτα τα χέρια, όπως παλιότερα. Οι άρρωστοι που προσπαθούν να γίνουν καλά χωρίς φάρμακα πλέον, είτε γιατί δεν μπορούν να τα αγοράσουν, αφού η συμμετοχή αυξήθηκε σοβαρά, είτε γιατί δεν τα βρίσκουν και άλλοι που βρέθηκαν στο νοσοκομείο πάσχοντας από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το άγχος της ανεργίας και της ανέχειας. 

Άτομα με αναπηρίες που περιμένουν την πιστοποίηση στου ΚΕΠΑ για να πάρουν τη σύνταξη και το επίδομα που δικαιούνται. Αυτοί που έκλεισαν το κατάστημα ή την επιχείρησή τους, γιατί ούτε και η εορταστική κίνηση βοήθησε να διατηρηθεί. Οι εργαζόμενοι  που ματαίως περίμεναν το μισθό τους ενώ παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6-7 μήνες και κάποιοι που, με άλλα δεδομένα είχαν στρώσει το τραπέζι τους, δηλαδή το ταμείο της επιχείρησής τους αλλά η νέα νομοθεσία τους έστειλε στη φυλακή και πολλοί πολλοί ακόμα συνάνθρωποί μας που πέρασαν με την αγωνία της χρεοκοπίας, της φυλακής, του ρεζιλέματος και  με την εφιαλτική προοπτική του να κοιμούνται σε χαρτοκούτια.

Όλους αυτούς που δεν συνέβαλαν στο να δημιουργηθεί η κρίση και κυρίως οι αθώοι, οι μικροί  και αδύναμοι της κοινωνίας που υποφέρουν χωρίς να φταίνε σε τίποτε, αξίζει να τους σκεφτούμε την ώρα που θα σηκώνουμε το ποτήρι για να ευχηθούμε «καλη χρονια»



Η Ευγενία Κατούφα είναι δημοσιογράφος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και κοινωνική λειτουργός, Μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γυναικείων Θεμάτων της Ιεράς Συνόδου, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων. Βραβευμένη δύο φορές το 2004 από το Σύνδεσμο για τα Δικαιώματα της Γυναίκας με το Βραβείο Αύρα Θεοδωροπούλου (21.01.2004) για τη συστηματική προβολή των θεμάτων ισότητας με ειδήσεις, καθώς και με το βραβείο Ανθρωπιστικού ρεπορτάζ από το Ίδρυμα Μπότση (22-3-04).


No comments:

Post a Comment