Saturday 16 March 2013

Εναλλάσοντας Πολιτισμικούς Κώδικες



Οι διαφορετικές πολιτισμικές προσδοκίες μπορούν να μας βάλουν σε διαδικασίες οι οποίες δεν μας αρέσουν. Μαθαίνοντας το πως να «αλλάζουμε» συμπεριφορές, μας βοηθάει στο να προσαρμοζόμαστε πιο εύκολα και με επιτυχία στο σύστημα αξιών μιας άλλης χώρας διατηρούμε τη δική μας ζώνη προσαρμογής ανέπαφη. 

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μία ανάγκη «Διαχείρισης Πολιτισμών» και αυτό μας οδηγεί στο να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα με την ανάπτυξη της ικανότητας για «εναλλαγή σε διαπολιτισμικούς κώδικες». Μιλάμε λοιπόν για την ανάπτυξη μίας «πολιτισμικής ευχέρειας» η οποία αφορά στην ανάπτυξη ικανοτήτων αντιμετώπισης καταστάσεων που απαιτούν διαχείριση πολιτισμικών απαιτήσεων. 

Η διαδικασία ανάπτυξης ικανοτήτων εναλλαγής πολιτισμικού κώδικα αναφέρεται σε τέσσερα στάδια
  • Διάγνωση 
  • Εξάσκηση 
  • Γνωσιακή αντανάκλαση 
  • Ανατροφοδότηση
Τα παραπάνω στάδια εδράζονται μέσα στην ανάπτυξη της ζώης καταλληλότητας, δηλαδή του πολιτισμικά αποδεκτού εύρους σε μία συγκεκριμένη διαδικασία. Με την αναφορά στη ζώνη καταλληλότητας πετυχαίνουμε τη γνώση πάνω σε πολιτισμικές συμπεριφορές με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να εκφράσουμε στοιχεία της προσωπικότητάς μας και των αξιών μας ενώ μένουμε μέσα στο πλαίσιο των αποδεκτών συμπεριφορών. 

Η διαδικασία αυτή στοχεύει στο να μην αισθανόμαστε άσχημα κάθε φορά που προσπαθούμε να ενταχθούμε σε ένα νέο περιβάλλον προσπαθώντας να παρουσιάσουμε κάτι που δεν είμαστε, στο να μπορούμε να επιτύχουμε μία σωστή διαχείριση των συναισθημάτων μας, πριν και μετά την εναλλαγή και να μην οδηγούμαστε σε μία συνεχή καταπίεση του εσωτερικού μας κόσμου. 

Υπάρχουν τρία εργαλεία τα οποία οδηγούν στο να μάθουμε με επιτυχία το πως να προσαρμόζουμε τη συμπεριφορά μας σε διαπολιτισμικό επίπεδο σε καταστάσεις που απαιτούν την εναλλαγή της πολιτισμικής μας συμπεριφοράς
  • Μαθαίνω από τους άλλους γύρω μου 
  • Κάνω κτήμα μου τη νέα πολιτισμική λογική
  • Εξασκώ τις ικανότητες και τις γνώσεις μου
Το ως άνω μόρφωμα αναφέρεται στον όρο «πολιτισμική νοημοσύνη» και αφορά την παγκόσμια δεξιότητα και νοοτροπία, απαραίτητα στοιχεία για την εναλλαγή του πολιτισμικού κώδικα. Η εναλλαγή αυτή όμως δεν απαιτεί μόνο το δείκτη σωστής νοοτροπίας, πληροφόρηση και κινήτρου. Απαιτεί την ικανότητα διαχείρισης των ψυχολογικών προκλήσεων που εμφανίζονται όταν κάποιος προσπαθεί να μεταφράσει την πολιτισμική γνώση σε πράξη. 

Η «πολιτισμική ευχέρεια» αναφέρεται στην ικανότητα εισόδου σε ένα πλαίσιο διαφορετικό, στη διαχείριση προτύπων και όλα αυτά μέσα στη ζώνη άνεσης. Η μάθηση αποτελεσματικής διαχείρισης της εναλλαγής του πολιτισμικού κώδικα αποτελεί το διαβατήριο του πολίτη μιας παγκόσμιας κοινωνίας.

No comments:

Post a Comment