Sunday 7 April 2013

7 Απριλίου: Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας στη Ρουάντα


Εκπαιδευτικό Υπόβαθρο

Το πρόγραμμα Ενημέρωσης για την Γενοκτονία της Ρουάντα και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποτελούν ένα ενημερωτικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Τμήματος Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 23 Δεκεμβρίου 2005 (A/RES/60/225) με σκοπό τη "κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών για τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας της Ρουάντα και την εκπαίδευση, προκειμένου να βοηθήσουν στην πρόληψη μελλοντικών πράξεων γενοκτονίας". Η εντολή του προγράμματος παρατάθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2007 (A/RES/62/96).

Τομείς Δραστηριοποίησης
 
Με την παροχή ενημερωτικού υλικού που προωθεί τα διδάγματα από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, το πρόγραμμα προβολής επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα
  • Πρόληψη γενοκτονίας - άντληση διδαγμάτων από τη γενοκτονία στη Ρουάντα, προκειμένου να βοηθήσει στην πρόληψη παρόμοιων πράξεων στο μέλλον.
  • Στήριξη επιζώντων- ευαισθητοποίηση για τις επιπτώσεις της γενοκτονίας στη Ρουάντα για τους επιζώντες, ιδιαίτερα τις χήρες, τα ορφανά και τα θύματα της σεξουαλικής βίας, καθώς και τις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα.
Ο ΟΗΕ παρακολουθεί και επιβλέπει την εφαρμογή του προγράμματος στην Αφρική και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις, όπως συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, προβολές ταινιών, εκθέσεις και συζητήσεις.
 

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon για το 2013

Σε αυτήν την 19η επέτειο της γενοκτονίας στη Ρουάντα, θυμόμαστε τους περισσότερους από τους 800.000 αθώους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, τιμούμε τους επιζώντες των οποίων η ανθεκτικότητα και η δύναμη συνεχίζει να εμπνέει, και επικροτούμε αυτούς - τους λίγους, οι οποίοι με δυστυχώς τραγικό τρόπο - υπερασπίστηκαν του συνανθρώπους τους.
Από τις στάχτες της γενοκτονίας, η Ρουάντα έχει αναπτύξει μια νέα πορεία, προχωρά προς μια πιο ειρηνική και δίκαιη κοινωνία.
 
Ενθαρρύνω τους ανθρώπους και την κυβέρνηση της Ρουάντα να συνεχίσουν να προωθούν την χωρίς αποκλεισμούς και πνεύμα διαλόγου κοινωνία που είναι απαραίτητη για τη θεραπεία, τη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση.

Τα Ηνωμένα Έθνη λειτουργούν κάθε μέρα για να μάθουν τα μαθήματα της Ρουάντα και την αποφυγή επανάληψης τέτοιων γεγονότων που προκαλούν φρίκη. Ο Ειδικός μου Σύμβουλος για την Πρόληψη της Γενοκτονίας παρακολουθεί τον κόσμο για τα σημάδια των πιθανών προβλημάτων. Η «ευθύνη για προστασία» έχει πάρει τη θέση της ως μια νέα παγκόσμια αρχή. Είμαστε προσηλωμένοι στην ενίσχυση των ικανοτήτων μας για τη διαμεσολάβηση, διερευνητική, προληπτική διπλωματία και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Εστιάζουμε επίσης
στις ειδικές διαδικασίες και σε άλλους μηχανισμούς του ΟΗΕ για τη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαδραματίζουν έναν κρίσιμο ρόλο έγκαιρης προειδοποίησης.

Έχουμε κάνει τεράστια άλματα, επίσης, κατά της ατιμωρησίας. Όλοι οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία-θα είναι εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, τώρα θα ξέρουν ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, άλλων διεθνών δικαστηρίων ή των εθνικών δικαστηρίων. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη Ρουάντα συνεχίζει να προσφέρει δικαιοσύνη, με τη συνεργασία της Ρουάντα και των άλλων κρατών. Η διεθνής ποινική δικαιοσύνη είναι μια απόδειξη για τη συλλογική μας αποφασιστικότητα στο να αντιμετωπίσουμε τα πιο ειδεχθή εγκλήματα.
Η νέα εποχή της λογοδοσίας είναι μία πραγματικότητα.

Η πρόληψη της γενοκτονίας αποτελεί κοινή ευθύνη. Τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου για την πρόληψη των καταχρήσεων και να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους. Συλλογικά, θα πρέπει να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα λόγια και την αποτελεσματική προστασία των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Και ατομικά, πρέπει να γαλουχήσουμε το θάρρος να φροντίσουμε- και την αποφασιστικότητα για δράση.
Μόνο με την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορούμε να ταιριάξουμε την αποφασιστικότητα των επιζώντων και πραγματικά να τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στη Ρουάντα πριν από 19 χρόνια.

No comments:

Post a Comment