Sunday 1 June 2014

1η Ιουνίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Γονέων

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων παρατηρείται την 1η Ιουνίου κάθε έτους. Η Ημέρα ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012 με το ψήφισμα A/RES/66/292 και τιμά τους γονείς σε όλο τον κόσμο. 

Η Παγκόσμια Ημέρα παρέχει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε όλους τους γονείς σε όλα τα μέρη του κόσμου για την ανιδιοτελή αφοσίωσή τους στα παιδιά και τη διά βίου θυσία τους για την παγιοποίηση της σχέσης αυτής. 

Στο ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση σημειώνει επίσης ότι η οικογένεια έχει την πρωταρχική ευθύνη για τη φροντίδα και την προστασία των παιδιών και ότι τα παιδιά, για την πλήρη και αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους, θα πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον και σε μια ατμόσφαιρα ευτυχίας , αγάπης και κατανόησης. 

Το ψήφισμα αναγνωρίζει τον ρόλο των γονέων στην ανατροφή των παιδιών και καλεί τα κράτη μέλη να γιορτάσουν την ημέρα σε πλήρη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, ιδίως αυτών που αφορούν τους νέους και τα παιδιά.

Ιστορικά Στοιχεία 

Οι γονείς της κάθε φυλής, της θρησκείας, του πολιτισμού και της εθνικότητας σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι οι κύριοι φροντιστές και οι δάσκαλοι των παιδιών τους, είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία τους για μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική και παραγωγική ζωή. Οι γονείς είναι οι άγκυρες της οικογένειας και το θεμέλιο των κοινωνιών και των κοινωνιών μας.

Οι γονείς και τα δικαιώματα των παιδιών

Οι αρχές που περιγράφονται στο διεθνές πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα ισχύουν τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Τα παιδιά αναφέρονται ρητά σε πολλά από τα μέσα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού συγκεντρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και διαρθρώνεται σε άλλα διεθνή μέσα. Η παρούσα σύμβαση αρθρώνει τα δικαιώματα πληρέστερα και παρέχει ένα σύνολο κατευθυντήριων αρχών που διαμορφώνει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα παιδιά.

Όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα είναι αλληλένδετα και εξίσου μεγάλης σημασίας. Η σύμβαση τονίζει αυτές τις αρχές και αναφέρεται στην ευθύνη των παιδιών να σέβονται τα δικαιώματα των άλλων, ιδιαίτερα των γονέων τους. Με την ίδια λογική, η κατανόηση των παιδιών για τα θέματα που τέθηκαν στη Σύμβαση θα ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους, δεν σημαίνει ότι οι γονείς θα πρέπει να ωθήσουν τα παιδιά στο να κάνουν επιλογές με συνέπειες που δεν μπορούν να διαχειριστούν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. 

Η Σύμβαση αναγνωρίζει ρητά ότι οι γονείς έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ανατροφή των παιδιών. Το κείμενο ενθαρρύνει τους γονείς να ασχοληθούν με τα ζητήματα δικαιωμάτων με τα παιδιά τους "κατά τρόπο συνεπή προς τις αναπτυσσόμενες ικανότητες του παιδιού" (άρθρο 5). Οι γονείς, οι οποίοι διαισθητικά γνωρίζουν το επίπεδο της ανάπτυξης του παιδιού τους το κάνουν αυτό φυσικά. 


No comments:

Post a Comment