Sunday 2 November 2014

Κόμματα και ελληνικός πανεπιστημιακός Καιάδας ...

Η φωτογραφία είναι από την ηλεκτρονική σελίδα
της εφημερίδας: Η Καθημερινή
Το χάλι που παρακολουθήσαμε πριν από λίγες ημέρες στο ΕΚΠΑ αποτελεί μία μικρογραφία της Ελληνικής πραγματικότητας και δείχνει για ακόμα μία φορά το έγκλημα που συντελείται από την ύπαρξη κομματικών παρατάξεων μέσα στα πανεπιστήμια. Και χρησιμοποιώ μία τόσο δυνατή και ίσως υπερβολική λέξη, τη λέξη "έγκλημα" γιατί κατά τη γνώμη μου αποτελεί ένα συνεχές έγκλημα που συντελείται σε βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας. 

Τα ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται εκεί για να υπηρετούν την ανθρώπινη διάνοια και να αποτελούν τη γέφυρα τη γέφυρα μεταξύ της σπουδής και της εργασίας. Αποτελούν το σημείο συνάντησης της γνώσης, της συμπεριφοράς, των εμπειριών, του πειραματισμού, της καιτονομίας και κυρίως τη διάπλαση όλων εκείνων των πνευματικών, διανοητικών και ψυχολογικών δυνατοτήτων των ανθρώπων με σκοπό την επίτευξη ενός κοινωνικού και αειφόρου αντίκτυπου που θα οδηγήσει σε μία κοινωνικής ανέλιξη. 

Είχα τη τύχη να επισκεφθώ και να έχω εμπερία και από ελληνικά και ξένα πανεπίστημα σε Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Αμερική, οπότε ας μου επιτραπούν μερικές σκέψεις. 

Το κομματικό χάλι που έχω και εγώ προσωπικά βιώσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν το έχω δει πραγματικά πουθενά αλλού στο κόσμο. Δεν υπάρχει καν η έννοια των κομματικών παρατάξεων μέσα στην πανεπιστημιακή και ακαδημαϊκή κοινότητα. Οι φοιτητές είναι ενωμένοι και δεν παίζουν ξύλο με συμφοιτητές τους. Σέβονται τους πανεπιστημιακούς θεσμούς και προσπαθούν συλλογικά για το καλύτερο. 

Είναι αδιανόητο η διοίκηση του πανεπιστήμιου να καθορίζεται από κομματικές παρατάξεις και προτιμήσεις. Στο εξωτερικό στα διοικητικά συμβούλια των πανεπιστημίων δεν υπάρχουν καν καθηγητές και φυσικά δεν υπάρχει και κομματική εκπροσώπηση. Υπάρχουν managers, ελεγκτικοί μηχανισμοί και πλήρης ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. 

Ασφάλεια υπάρχει σε όλα τα πανεπιστήμια που είχα τη τύχη να επισκεφθώ. Τα μέλη της ασφάλειας δεν είναι εχθροί του προσωπικού. Είναι μέλη του προσωπικού και βρίσκονται εκεί όχι για να προκαλούν αλλά για να λύνουν προβλήματα. 

Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ιερός άσχετα αν το προσωπικό και οι φοιτητές το έχουν απαξιώσει. Από τα ελληνικά πανεπιστήμια αποφοιτούν κάθε χρόνο νέοι άνθρωποι με φοβερές γνώσεις, παιδεία και κριτική σκέψη που όμως τη χαίρονται ξένα πανεπιστήμια ή εταιρίες στο εξωτερικό. 

Το κομματικό κράτος θα πρέπει να φύγει από τα ελληνικά πανεπιστήμια και να πάψει ο ακαδημαϊκός αυτός θεσμός να αποτελεί και να αναπαράγει το μικρόκοσμο της μικροπολιτικής και της κομματικοποίησης που αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία για τη σημερινή κατάσταση τόσο των ελληνικών πανεπιστημίων όσο και της χώρας μας. 

Τα κόμματα μέσα στα πανεπιστήμια αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες στη χώρα μας σήμερα. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτοί που παίζουν με τις ζωές των νέων ανθρώπων, που τους προσηλυτίζουν στις κομματικές φωλιές, που τους χρησιμοποιούν ως υποχείρια και τους οδηγούν σαν πρόβατα επί σφαγή τόσο θα αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση στο ελληνικό πανεπιστήμιο. 

Αν πάλι όχι τότε ας γίνει επιτέλους ευθανασία στα ελληνικά πανεπιστήμια για να σταματήσει η αιμοραγγία και η σήψη και για να πάρουν οι σοβαροί νέοι άνθρωποι τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους μακριά από τον ελληνικό πανεπιστημιακό Καιάδα ... 

No comments:

Post a Comment