Thursday 11 December 2014

11 Δεκεμβρίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η Παγκόσμια Ημέρα Βουνού έχει τις ρίζες της στο 1992, με την έκδοση του Κεφαλαίου 13 της Agenda 21 "Διαχείριση των Ευαίσθητων Οικοσυστημάτων: Βιώσιμη Ανάπτυξη Βουνών" στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και βάζει ένα ορόσημο στην ιστορία της ανάπτυξης του βουνού. 

Η ολοένα και μεγαλύτερη προσοχή στη σημασία των βουνών οδήγησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να κηρύξει το 2002 ως το Διεθνές Έτος των Βουνών του ΟΗΕ. Με την ευκαιρία αυτή, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ορίσει της 11η Δεκεμβρίου, από το 2003 και μετά, ως τη "Παγκόσμια Ημέρα Βουνού"

Η Διεθνής Ημέρα Βουνού αποτελεί μία ευκαιρία για τη δημιουργία της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία των βουνών για τη ζωή, για να υπογραμμίσει τις ευκαιρίες και τους περιορισμούς στην ανάπτυξη ορεινών και την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων που θα φέρει θετικές αλλαγές στα όρη και στα υψίπεδα του κόσμου.


Φέτος, το θέμα για τη Διεθνή Ημέρα Βουνού είναι η ορεινή γεωργία. Εδώ έχουμε την ευκαιρία να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το πώς η ορεινή γεωργία, η οποία είναι κυρίως οι οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις, υπήρξε ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης για αιώνες.

Η Διεθνής Ημέρα Βουνού για το 2014 παρέχει μια ευκαιρία για να τονιστεί πώς η οικογένεια της γεωργίας στις ορεινές περιοχές υφίσταται ραγδαία μεταμόρφωση λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και της μετανάστευσης των ανθρώπων και ειδικότερα των νέων σε αστικές περιοχές.

Ταυτόχρονα, αυτές οι αλλαγές μπορούν να παρέχουν ευκαιρίες για την τοπική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι που κατοικούν σε ορεινές περιοχές μπορούν να διαφοροποιήσουν το εισόδημά τους από την άσκηση των δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η υψηλής αξίας προϊόντα του βουνού και της χειροτεχνίας. Ένα ευνοϊκό περιβάλλον πολιτικής που περιλαμβάνει προσαρμοσμένες επενδύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόσβαση των αγροτών σε πόρους και να αυξήσουν την ικανότητά τους να παράγουν εισόδημα.



No comments:

Post a Comment