Thursday 14 November 2013

14 Νοεμβρίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη


Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δεσμεύει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στην υπεράσπιση του διαβήτη και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ορίστηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως απάντηση στην αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της απειλής που θέτει πλέον ο διαβήτης για την υγεία. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη έγινε επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών το 2007, με το ψήφισμα 61/225 των Ηνωμένων Εθνών. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε θέματα υψίστης σημασίας για τον κόσμο και κρατά το διαβήτη σταθερά στο δημόσιο προσκήνιο.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη συνιστά μία εκστρατεία που έχει ένα νέο θέμα που έχει επιλεγεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα του διαβήτη. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη τηρείται στις 14 Νοεμβρίου, με αφορμή τα γενέθλια του Frederick Banting ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, συνέλαβε πρώτος την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922 .

Η Εκπαίδευση για το διαβήτη και η πρόληψη του Διαβήτη αποτελούν το θέμα της Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη για την περίοδο 2009-2013. 


No comments:

Post a Comment