Tuesday 9 December 2014

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς


Θέμα για το 2014: Σπάστε την αλυσίδα της διαφθοράς

Η διαφθορά είναι ένα σύνθετο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό φαινόμενο που επηρεάζει όλες τις χώρες. Η διαφθορά υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς, επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλει στην κυβερνητική αστάθεια. Η διαφθορά προσβάλλει το θεμέλιο των δημοκρατικών θεσμών διαστρεβλώνοντας τις εκλογικές διαδικασίες, οδηγεί στη διαστρέβλωση του κράτους δικαίου και στη δημιουργία γραφειοκρατικών τελμάτων των οποίων ο μόνος λόγος ύπαρξης είναι η προσέλκυση των δωροδοκιών. Η οικονομική ανάπτυξη σταματά, επειδή οι άμεσες ξένες επενδύσεις αποθαρρύνονται και οι μικρές επιχειρήσεις εντός της χώρας συχνά θεωρούν ότι είναι αδύνατο να ξεπεράσουν το «κόστος εκκίνησης» που απαιτείται λόγω της διαφθοράς.

Στις 31 Οκτωβρίου 2003, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα ορίσει το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα ως γραμματεία για τη διάσκεψη των κρατών μελών (ψήφισμα 58/4) της Σύμβασης.

Η Συνέλευση έχει οριστεί επίσης την 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, για την ευαισθητοποίηση κατά της διαφθοράς και του ρόλου της Σύμβασης για την καταπολέμηση και την πρόληψη της. Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2005.


Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Ki-moon για το 2014

Η διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει σκληρότερα τους φτωχούς, εμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και στερεί βασικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε αναγκαία κεφάλαια. Όλοι οι άνθρωποι, σε όλο το κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, αγγίζονται από τη σκιά της διαφθοράς του.

Στο φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας κατά της Διαφθοράς, καλούμε και πάλι για τους ανθρώπους παντού να εμπλακούν στο «σπάσιμο της αλυσίδας της Διαφθοράς».

Την επόμενη χρονιά ο κόσμος θα συμφωνήσει για ένα νέο μετά το 2015 πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσει τα άτομα και να βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών να συμβάλουν στην άρση εκατομυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια, την προστασία του πλανήτη και να επιτευχθεί κοινή ευημερία και αξιοπρέπεια για όλους. Η εξάλειψη της διαφθοράς και οι επιβλαβείς επιπτώσεις της θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον μας.

Για να διαλυθούν τα ψηλά τείχη της δωροδοκίας, καλώ κάθε έθνος να επικυρώσει και να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς. Τα πρωτοποριακά μέτρα στους τομείς της πρόληψης, της ποινικοποίησης, της διεθνούς συνεργασίας και την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων, προέβησαν σε σημαντικές διεισδύσεις, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα να κάνουμε. Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να διατηρούν τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και να διασφαλίσουν ότι οι διορισμοί γίνονται με την αξία τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς και οι αιρετοί, θα πρέπει να καθοδηγούνται από την ηθική, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ο ιδιωτικός τομέας έχει επίσης καίριο ρόλο. Η καλή συμπεριφορά είναι καλή επιχείρηση. Οι επαγγελματικές ομάδες μπορούν να μετατρέψουν δράσεις κατά της διαφθοράς σε σταθερή στήριξη για την αειφόρο ανάπτυξη.

Σας καλώ όλους να βοηθήσετε στον τερματισμό της διαφθοράς, και να έρθετε μαζί μας για την παγκόσμια δικαιοσύνη και ισότητα. Ο κόσμος και οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά, ούτε θα ανεχτούν τη διαφθορά.


No comments:

Post a Comment