Thursday 13 May 2010

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Ο Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρίας διοργάνωσε το Ρέθυμνο το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας  με τίτλο "Συμβουλευική Ψυχολογία: Εφαρμογές και Προκλήσεις".

 Η Συμβουλευτική Ψυχολογία, ως σχετικά νέος κλάδος της Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας σε διεθνές επίπεδο, βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων και σημαντικών ζητημάτων τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει προκειμένου να εδραιώσει την παρουσία της στην ευρύτερη επιστημονική και επαγγελματική κοινότητα.  


Ειδικά για την Ελλάδα, η Συμβουλευτική Ψυχολογία αποτελεί ένα καινούργιο και συνάμα δυναμικά εξελισσόμενο επιστημονικό και επιστημολογικό πεδίο. Θέματα που αφορούν την εκπαίδευση, την απόκτηση ειδικών δεξιοτήτων, το ρόλο του συμβουλετικού ψυχολόγου στη διαρκώς εξελισσόμενη κοινωνικο-οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα, την παραγωγή νέας γνώσης και την ικανότητα ενσωμάτωσής της στην πράξη, αποτελούν μερικούς από τους κεντρικούς άξονες στην προσπάθεια αναζήτησης της ταυτότητας της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στον 21ο αιώνα.    

Μέσα από πληθώρα επιστημονικά τεκμηριωμένων εισηγήσεων, ομιλιών και εργαστηρίων παρουσιάστηκαν σύγχρονα και ενδιαφέροντα θέματα που καλύπτουν ένα ευρύ σύνολο και πλαίσιο διαφορετικών επιστημονικών πεδίων. Δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα για την οικοδόμηση προβληματισμού και δημιουργικού διαλόγου καθώς και επιστημονικής και κριτικής αλληλεπίδρασης μεταξύ των συνέδρων. Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο αποτελεί η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη και τη θέληση της νέας γενιάς για ενημέρωση, ενασχόληση με το κοινωνικό γίγνεσθαι και εσωτερική αναζήτηση. Η γνωριμία με το καινούργιο και η κριτική προσέγγιση της νέας γνώσης αποτελούν δομικά συστατικά της μάθησης που ενθαρρύνουν και προάγουν τη μεταγνώση. Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αξίζει θερμά συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση, τον ενθουσιασμό και την προτροπή συμμετοχής καθώς και την άρτια και στοχευμένη επιλογή των ομιλητών και των θεματικών που επιλέχθηκαν. Αναμένουμε παρόμοιες δράσεις και στο μέλλον!

No comments:

Post a Comment