Saturday 13 August 2011

12 Αυγούστου Διεθνής Ημέρα Νεολαίας: Αλλάζουμε το κόσμο μας

"Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίζει να εργάζεται ως σύνολο με σκοπό να επεκτείνει τους ορίζοντες δυνατοτήτων και ευκαιριών για τους νέους αυτούς ανθρώπους, άντρες και γυναίκες και να ικανοποιήσει τις νόμιμες απαιτήσεις τους για αξιοπρέπεια, ανάπτυξη και καλές συνθήκες εργασίας. Η αποτυχία της επένδυσης στη νέα γενιά αποτελεί δείγμα κάλπικης οικονομίας. Επενδύοντας στη νεολαία σημαίνει μία μεγάλη προστιθέμενη αξία για ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας."

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon
Μήνυμα για τη Διεθνή Ημέρα Νεολαίας 2011

Στις 17 Δεκεμβρίου 1999, με το ψήφισμά της 54/120, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε τη σύσταση που έγινε από την Παγκόσμια Διάσκεψη των Υπουργών αρμόδιων για θέματα νεολαίας (Λισσαβώνα, 8-12 Αυγούστου 1998) να κηρυχθεί η 12η Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.
 
Διεθνής Ημέρα Νεολαίας: Η φετινή (Διεθνής Ημέρα Νεολαίας) αποτελεί το αποκορύφωμα του Διεθνούς Έτους Νεολαίας - Διεθνές Έτος Νεολαίας - που ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη να αποτελείται από την περίοδο των 12 μηνών μεταξύ της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας 2010 και της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας 2011 - και με την 25η επέτειο του πρώτου Διεθνούς Έτους Νεολαίας. Ως εκ τούτου, το μήνυμα "αλλάζουμε τον κόσμο μας" έχει επιλεγεί ως το θέμα για την Διεθνή Ημέρα Νεολαίας 2011 καθώς δεν εκφράζει μόνο το επίπεδο του αντίκτυπου και της αλλαγής που οι νέοι προσπαθούν να επιτύχουν, αλλά αντικατοπτρίζει επίσης την ιδέα μιας παγκόσμιας κοινότητας που είναι μια βασική αρχή του ΟΗΕ. 

Το 1985, τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν το πρώτο Διεθνές Έτος Νεολαίας. Στη 10η επέτειο της, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για τη Νεολαία, που ορίζει ένα πλαίσιο πολιτικής και τις κατευθυντήριες γραμμές για την εθνική δράση και διεθνή στήριξη για τη βελτίωση της κατάστασης των νέων.
 
15 τομείς προτεραιότητας που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση:
 
• Εκπαίδευση
Απασχόληση
Η πείνα και η φτώχεια
• Υγεία
• Περιβάλλον
Η χρήση ναρκωτικών
Παραβατικότητα ανηλίκων
Ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες
Συμμετοχή
Η παγκοσμιοποίηση
Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών
HIV / AIDS
Νεολαία και συγκρούσεις
Σχέσεις μεταξύ γενεών
 
Σήμερα, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για τη Νεολαία διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη της νεολαίας. Η έκθεση επικεντρώνεται σε μέτρα για την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων στο τομέα της νεολαίας και για την αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας των δυνατοτήτων που προσφέρονται στους νέους για την πλήρη, αποτελεσματική και εποικοδομητική συμμετοχή τους στη κοινωνία.
 
Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τη Νεολαία χρησιμεύει ως σημείο επαφής για τη Νεολαία στα Ηνωμένα Έθνη. Αναλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες για την προώθηση της ανάπτυξης των νέων καθώς και η στήριξη διακυβερνητικού χαρακτήρα χάραξης πολιτικών, τη διεξαγωγή αναλυτικής έρευνας και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των εργασιών του ΟΗΕ στην ανάπτυξη της νεολαίας, με την ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής μεταξύ των φορέων των Ηνωμένων Εθνών μέσω του Δικτύου για την Ανάπτυξη Νέων.


 

No comments:

Post a Comment