Friday 23 August 2013

23 Αυγούστου: Διεθνής Ημέρα Μνήμης κατά του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του (Unesco)



Το βράδυ της 22 - 23 Αυγ., 1791, στο Σάντο Ντομίνγκο (σήμερα η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία) είδε την αρχή της εξέγερσης, που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάργηση του διατλαντικού δουλεμπορίου.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης κατά του Δουλεμπορίου και την Κατάργησής του έχει σκοπό να εγγράψει την τραγωδία του δουλεμπορίου στη μνήμη όλων των λαών. Σύμφωνα με τους στόχους του διαπολιτισμικού προγράμματος Η διαδρομή της Δουλείας θα πρέπει να προσφέρει μια ευκαιρία για τη συλλογική εξέταση των ιστορικών αιτιών, τις μεθόδους και τις συνέπειες αυτής της τραγωδίας, καθώς και για την ανάλυση των αλληλεπιδράσεων στις οποίες έχει προκαλέσει μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης, Αμερικής και Καραϊβικής.

Ο Γενικός Διευθυντής της UNESCO καλεί τους Υπουργούς Πολιτισμού όλων των κρατών μελών να οργανώνουν κάθε χρόνο εκδηλώσεις, που να αφορούν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας τους και ιδίως τους νέους, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και διανοούμενους.

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης κατά του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε μια σειρά από χώρες, ιδίως στην Αϊτή (23 Αυγούστου 1998) και Goree στη Σενεγάλη (23 Αυγούστου 1999). Διοργανώθηκαν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και συζητήσεις. 

Το έτος 2001 είδε τη συμμετοχή της Mulhouse Textile Museum στη Γαλλία με τη μορφή εργαστηρίου για υφάσματα που ονομάζεται Indiennes de Traite το οποίο χρησίμευσε ως νόμισμα για την ανταλλαγή των δούλων το δέκατο έβδομο και τον δέκατο όγδοο αιώνα.

Η Εγκύκλιος CL/3494 της 29ης Ιουλίου 1998 από τον Γενικό Διευθυντή προς τους Υπουργούς Πολιτισμού καλεί όλα τα κράτη μέλη να οργανώσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 23ης, Αυγούστου κάθε έτους.


Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO ενέκρινε το ψήφισμα 29 C/40 κατά την 29η σύνοδό του.



No comments:

Post a Comment