Monday 19 August 2013

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού - 19 Αυγούστου 2013

"Κάθε χρόνο, στις 19 Αυγούστου εορτάζουμε τη Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού προς τιμήν όλων των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, που έχασαν τη ζωή τους στη γραμμή του καθήκοντος. 

Θα τιμήσουμε τη θυσία τους και θα επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για το έργο της διάσωσης που όλοι οι άνθρωποι που εργάζονται σε ανθρωπιστικές αποστολές πραγματοποιούν σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα, συχνά μέσα σε δύσκολες και κάτω επικίνδυνες συνθήκες, όπου οι άλλοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάνε. 

Φέτος Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού αποτελεί την εκστρατεία μας καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν σε μια ερώτηση: "Τι νομίζετε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο;"


                                                                     κ. Ban Ki-moon
                                                                     Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ



Το Δεκέμβριο του 2008, η εξηκοστή τρίτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αποφάσισε να ορίσει τη 19η Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Η 19η Αυγούστου είναι η ημερομηνία κατά την οποία μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση στην έδρα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη το 2003, σκότωσε 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τον απεσταλμένο του ΟΗΕ κ. Sergio Vieira de Mello.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού τιμά εκείνους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στην ανθρωπιστική υπηρεσία και εκείνων, οι οποίοι συνεχίζουν να φέρουν βοήθεια και ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Ημέρα επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στις ανάγκες ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλο τον κόσμο και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών.

Κάθε χρόνο, οι καταστροφές προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία για εκατομμύρια ανθρώπους - συνήθως σε φτωχότερες χώρες, σε πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα στον κόσμο.

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια προσπαθούν να παρέχουν σωτήρια βοήθεια προς μία μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της καταστροφής σε πληγείσες κοινότητες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο και χωρίς διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, την κοινωνική ομάδα, τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή ή σε οποιονδήποτε άλλο παράγοντα.

Η ανθρωπιστική βοήθεια βασίζεται σε μια σειρά από θεμελιώδεις αρχές, όπως αυτές του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι σεβαστή και να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όσοι έχουν ανάγκη, ώστε να παρέχεται σε αυτούς ζωτικής σημασίας υποστήριξη.

Η ανθρωπιστικής βοήθειας μπορεί να είναι διεθνής, αλλά οι περισσότεροι προέρχονται από τη χώρα στην οποία εργάζονται. Αντανακλούν όλους τους πολιτισμούς, τις ιδεολογίες και υπόβαθρα και είναι ενωμένοι από τη δέσμευσή τους για την ανθρωπότητα.

Ο καθένας μπορεί να είναι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι άνθρωποι που πλήττονται από καταστροφές είναι συχνά οι πρώτοι που καλούνται να βοηθήσουν τις κοινότητες τους μετά από μια καταστροφή.

Η απάντηση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αποτελεί μία μόνο πτυχή του ανθρωπιστικού έργου. Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές αποστολές υποστηρίζουν επίσης και τις κοινότητες για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μετά από καταστροφές, για να γίνει πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις, για να υποστηρίξει τις φωνές τους να ακουστούν, και για την οικοδόμηση διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων.




UN Secretary General Ban Ki-moon : Official address for World Humanitarian Day 2013



No comments:

Post a Comment