Saturday 21 September 2013

21 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Ειρήνης


"Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα Ειρήνης, ας υποσχεθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας την αξία της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού. Ας επενδύσουμε στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς και να οικοδομήσουμε ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς κόσμο που να αγκαλιάζει τη ποικιλομορφία. Ας παλέψουμε για την ειρήνη και την υπεράσπισή της με όλες μας τις δυνάμεις". 

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban Ki - moon

Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση έχει καθιερώσει την ημέρα αυτή η οποία είναι αφιερωμένη στην ενίσχυση των ιδεωδών της ειρήνης, τόσο εντός όσο και μεταξύ όλων των εθνών και των λαών.

Η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης καθιερώθηκε το 1981 με το υπ' αριθμ. 36/67 ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συμπέσει με τη πρώτη σύνοδό της, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τρίτη Τρίτη του Σεπτεμβρίου. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Ειρήνης εορτάστηκε το Σεπτέμβριο του 1982.



Το 2001, η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ενέκρινε το υπ' αριθμ. 55/282P ψήφισμα, με το οποίο ορίστηκε η 21η Σεπτεμβρίου, ως η ετήσια ημέρα της μη βίας και της κατάπαυσης του πυρός.



Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα

Η Διεθνής Ημέρα της Ειρήνης είναι μια στιγμή για προβληματισμό - μια μέρα που επαναλαμβάνουμε την πίστη μας σε πράξεις μη - βίας και καλούμε όλους σε μια παγκόσμια εκεχειρία. Ζητάμε από τους ανθρώπους παντού να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, το μεσημέρι, τοπική ώρα, για να τιμήσουν αυτούς που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και τους επιζώντες που ζουν με ένα καθημερινό τραύμα και πόνο.

Φέτος δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην Εκπαίδευση για την Ειρήνη. Η εκπαίδευση αποτελεί στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας ιθαγένειας και την οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών.

Τον Ιούνιο, η Malala Γιουσαφζάι, η πακιστανή μαθήτρια που αποτέλεσε στόχο δολοφονίας από τους Ταλιμπάν για την εκστρατεία για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, ήρθε στα Ηνωμένα Έθνη. Η Malala είπε: "Ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο, ένα στυλό, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο." Αυτά είναι τα πιο ισχυρά όπλα μας.

Αυτός είναι ο λόγος, που το περασμένο έτος, ξεκίνησε η Global Education. Κάθε κορίτσι και κάθε παιδί αξίζει να λαμβάνει μια ποιοτική εκπαίδευση και να μάθει τις αξίες που θα το βοηθήσει να δει τον εαυτό του ως μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας.

Οι κυβερνήσεις και οι αναπτυξιακοί εταίροι εργάζονται για να πάει κάθε παιδί στο σχολείο και να λάβει τη μάθηση και να εξοπλιστεί για τη ζωή του στον 21ο αιώνα. Υπάρχει νέα δυναμική στις χώρες με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως αυτές που πλήττονται από συγκρούσεις, οι οποίες φιλοξενούν τα μισά από όλα τα παιδιά που στερούνται της εκπαίδευσης. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα - πολύ περισσότερα. Πενήντα επτά εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να στερούνται το αγαθό της εκπαίδευσης. Εκατομμύρια άλλα χρειάζονται καλύτερη εκπαίδευση.

Εκπαιδεύοντας τα φτωχότερα και πιο περιθωριοποιημένα παιδιά θα απαιτηθεί γενναία πολιτική ηγεσία και αυξημένη χρηματοδοτική δέσμευση. Ωστόσο, οι ενισχύσεις για την εκπαίδευση μειώθηκαν για πρώτη φορά σε μια δεκαετία. Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτή τη πτώση, σφυρηλατώντας νέες συνεργασίες και θα δώσουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη ποιότητα της εκπαίδευσης.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καλεί όλα τα έθνη και τους ανθρώπους να τιμήσουν την παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια της ημέρας μέσω της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θέματα που αφορούν την ειρήνη.


No comments:

Post a Comment