Friday 27 September 2013

27 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Θέμα για το 2013: Τουρισμός και Νερό: Προστασία του κοινού μας μέλλοντος

Σήμερα ο τουρισμός αποτελεί έναν τομέα, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που αφορούν την κυκλοφορία πάνω από ένα δισεκατομμύριο τουριστών το χρόνο σε όλο τον κόσμο και ένα άλλο 5 - 6 δισεκατομμύριο στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη το 2013 Διεθνές Έτος της Συνεργασίας για τα Ύδατα, το 2013, το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι ο Τουρισμός και Νερό: Προστασία του κοινού μας μέλλοντος. Η παγκόσμια ημέρα για τον τουρισμό, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση του ρόλου του τουρισμού στην πρόσβαση στο νερό και να προωθηθεί η συμβολή του τομέα σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για το νερό.

Ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ότι παρέχει φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις, καθώς και πολιτική και οικονομική υποστήριξη, για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των υδάτινων πηγών. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Με ένα ρεκόρ ενός δισεκατομμυρίου διεθνών τουριστών που ταξιδεύουν σε ένα μόνο έτος, το 2012, τώρα είναι η στιγμή για να δεσμευτούν σε ένα πιο βιώσιμο τομέα του τουρισμού με σκοπό την προστασία του κοινού μας μέλλοντος.

Το φετινό θέμα τονίζει τον ρόλο του τουρισμού στην πρόσβαση στο νερό και προωθεί δράσεις που σήμερα λαμβάνονται από τον κλάδο, προκειμένου να συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον του νερού, καθώς και στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τηρείται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Σκοπός της είναι να προωθήσει την ευαισθητοποίηση μεταξύ της διεθνούς κοινότητας για τη σημασία του τουρισμού και την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική του αξία. Η ημέρα στοχεύει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που περιγράφονται στους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη της Χιλιετίας και να τονίσει τη συμβολή της τουριστικής βιομηχανίας και όλων αυτών που μπορεί να κάνει για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού

Ήταν κατά την τρίτη σύνοδο (Τορεμολίνος, Ισπανία, Σεπτέμβριος 1979), της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO που αποφασίστηκε η εγκαθίδρυση της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, αρχής γενομένης από το έτος 1980. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε να συμπίπτει με ένα σημαντικό ορόσημο στον παγκόσμιο τουρισμό: την επέτειο από την έγκριση του καταστατικού του UNWTO στις 27 Σεπτεμβρίου 1970.

Το χρονοδιάγραμμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι ιδιαίτερα κατάλληλο μιας και έρχεται στο τέλος της υψηλής περιόδου στο βόρειο ημισφαίριο και την αρχή της σεζόν στο νότιο ημισφαίριο, όταν ο τουρισμός είναι ένα επίκαιρο στοιχείο για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.


Μήνυμα για το 2013 από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon 

Με την αύξηση της κατανάλωσης και την κλιματική αλλαγή να απειλούν τους παγκόσμιους υδάτινους πόρους, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Τουρισμού υπογραμμίζει την ευθύνη της τουριστικής βιομηχανίας για τη διαφύλαξη και την έξυπνη διαχείριση του νερού. Σε αυτό το Διεθνές Έτος της συνεργασίας για τα ύδατα, καλώ το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων για τη μείωση της κατανάλωσης και τη βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων και καλώ τα άτομα να παίξουν το ρόλο τους, καθιερώνοντας περιβαλλοντικά συνειδητές επιλογές όταν ταξιδεύουν. Βάζοντας την εξοικονόμηση νερού σε προτεραιότητα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε να χτίσουμε το μέλλον που θέλουμε.

No comments:

Post a Comment