Friday 11 October 2013

11 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα Νεαρών Κοριτσιών

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2011, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα 66/170 για να δηλώσει την 1η Οκτωβρίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα Νεαρών Κοριτσιών  με σκοπό να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των κοριτσιών και τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε όλο το κόσμο. Η δεύτερη επέτειος θα επικεντρωθεί στη «Καινοτομία για την Εκπαίδευση των Κοριτσιών».

Τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Ημέρα Νεαρών Κοριτσιών εστιάζει την προσοχή στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια και στην προώθηση της ενδυνάμωσης των κοριτσιών και στην εκπλήρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Η εκπλήρωση του δικαιώματος των κοριτσιών στην εκπαίδευση είναι πρώτη και κύρια υποχρέωση και ηθική επιταγή. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αποτελεί μία ισχυρή μετασχηματιστική δύναμη για τις κοινωνίες και τα ίδια τα κορίτσια: αποτελεί ένα θετικά καθοριστικό παράγοντα σε κάθε επιθυμητό αποτέλεσμα της ανάπτυξης, από τη μείωση της θνησιμότητας στη γονιμότητα, από τη μείωση της φτώχειας στη δίκαιη ανάπτυξη, στην κοινωνική αλλαγή και στον εκδημοκρατισμού.

Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση της πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, πολλά κορίτσια, ιδίως των πιο περιθωριοποιημένων κοινωνιών, εξακολουθούν να στερούνται αυτού του βασικού δικαιώματος. Τα κορίτσια σε πολλές χώρες είναι ακόμη σε θέση να παρακολουθήσουν το σχολείο και να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους, λόγω της ασφάλειας που σχετίζεται με οικονομικά, θεσμικά και πολιτισμικά εμπόδια. Ακόμα και όταν τα κορίτσια πηγαίνουν στο σχολείο, θεωρείται ως χαμηλή η απόδοσή τους λόγω της κακής ποιότητας της εκπαίδευσης, των χαμηλών φιλοδοξιών, ή λόγω του συνόλου από δουλειές του σπιτιού και άλλες ευθύνες που τα κρατούν μακριά από το να πηγαίνουν στο σχολείο ή από την επίτευξη επαρκών μαθησιακών αποτελεσμάτων. Το μετασχηματιστικό δυναμικό για τα κορίτσια και τις κοινωνίες που γενάται μέσω της εκπαίδευσης των κοριτσιών μένει ακόμη να υλοποιηθεί.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για δημιουργικές προοπτικές προς την προώθηση της εκπαίδευσης των κοριτσιών προς τα εμπρός, το 2013, Παγκόσμια Ημέρα Νεαρών Κοριτσιών θα προωθήσει τη σημασία των νέων τεχνολογιών, αλλά και την καινοτομία στο πλαίσιο εταιρικών σχέσεων, των πολιτικών, την αξιοποίηση των πόρων, την κινητοποίηση της κοινότητας, και πάνω απ 'όλα, την εμπλοκή των ίδιων των νέων.






No comments:

Post a Comment