Thursday 21 November 2013

21 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

"Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμος πλανήτης"

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας καθιερώθηκε το 2002 από την UNESCO για να τιμήσει το φιλοσοφικό στοχασμό σε ολόκληρο τον κόσμο με το άνοιγμα δωρεάν προσβάσιμων χώρων. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να ενθαρρύνει τους λαούς του κόσμου, να μοιραστούν τη φιλοσοφική κληρονομιά τους και να ανοίξουν το μυαλό τους σε νέες ιδέες, καθώς και να εμπνεύσουν μια δημόσια συζήτηση μεταξύ των διανοουμένων και της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας.

Το 2005, η Γενική Διάσκεψη της UNESCO αποφάσισε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας θα πρέπει να γιορτάζεται κάθε 3η έμπτη του Νοεμβρίου.

Το 2013, η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας θα εορταστεί για ενδέκατη φορά την Πέμπτη 21η Νοεμβρίου, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Θα επιτρέψει τους συμμετέχοντες να μοιραστούν μια πληθώρα απόψεων και εμπειριών, με πλήρη σεβασμό της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Φιλοσοφίας γιορτάζει τη φιλοσοφία γενικότερα, και την ίδια στιγμή προσφέρει μια ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με ορισμένες από τις μεγαλύτερες σύγχρονες προκλήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το γενικό θέμα για το 2013 της Παγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας: "Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμος πλανήτης" .

Γιατί μία Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας;

Πολλοί στοχαστές αναφέρουν ότι η «έκπληξη» είναι η ρίζα της φιλοσοφίας. Πράγματι, η φιλοσοφία πηγάζει από την φυσική τάση του άνθρωπο που πρέπει να εκπλήσσεται από τον εαυτό του και τον κόσμο στον οποίο ζει .

Αυτό το πεδίο, το οποίο βλέπει τον εαυτό του ως μια μορφή «σοφίας», μας διδάσκει να προβληματιστούμε σχετικά με τον ίδιο προβληματισμό στην ερώτηση σχετικά με τις συνεχώς καθιερωμένες αλήθειες, το να ελέγχουμε υποθέσεις και να οδηγούμαστε σε συμπεράσματα.

Για αιώνες, σε κάθε πολιτισμό, τη φιλοσοφία έχει γεννήσει έννοιες, ιδέες και αναλύσεις, και, μέσω αυτού, έχει καθορίσει τη βάση για την κρίσιμη, ανεξάρτητη και δημιουργική σκέψη.

Για την UNESCO, η φιλοσοφία παρέχει τις εννοιολογικές βάσεις των αρχών και των αξιών επί των οποίων ξ παγκόσμια ειρήνη εξαρτάται: δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη και ισότητα.


Η Φιλοσοφία βοηθά στο να παγιωθούν αυτά τα αυθεντικά θεμέλια της ειρηνικής συνύπαρξης.

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα δίνει ην ευκαιρία να σκεφτούμε διαφορετικά ερωτήματα όπως : Ποιοι είμαστε ως άτομα και ως μια παγκόσμια κοινότητα; Είναι στο χέρι μας να αναλογιστούμε την κατάσταση του κόσμου και να καθορίσουμε το κατά πόσον αυτό αντιστοιχεί στα ιδανικά μας, στη δικαιοσύνης και στην ισότητας. Είναι στο χέρι μας να αναρωτηθούμε αν η κοινωνία μας ζει σύμφωνα με τα δεοντολογικά και ηθικά πρότυπα.  




No comments:

Post a Comment