Monday 14 October 2013

13 Οκτωβρίου: Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών

Θέμα για το 2013 : Ζώντας με την Αναπηρία και τις Καταστροφές

Με το ψήφισμα 44/236 (22 Δεκεμβρίου 1989), η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει οριστεί η δεύτερη Τετάρτη του Οκτωβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών. Η Διεθνής Ημέρα παρατηρείται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Δεκαετίας για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών, 1990-1999.

Με το ψήφισμα 64/200 της 21ης ​​Δεκεμβρίου 2009, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε να ορίσει τη 13η Οκτωβρίου ως ημερομηνία για τον εορτασμό της Ημέρας και να αλλάξει το όνομα της ημέρας σε Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών. Ο στόχος της τήρησης είναι να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για το πώς οι άνθρωποι λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον κίνδυνο των καταστροφών.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας για 2013 είναι «Ζώντας με την Αναπηρία και τις Καταστροφές».

Τα άτομα με αναπηρία είναι αυτά που πιο πολύ αποκλείονται μέσα στην κοινωνία, και η κατάστασής τους μεγεθύνεται όταν μία καταστροφή λαμβάνει χώρα. Όχι μόνο είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται κατά τη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής κρίσης , είναι επίσης λιγότερο πιθανό να ανακάμψουν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Φέτος, η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών επικεντρώνεται στο περίπου ένα δισεκατομμύριο των ανθρώπων που ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, και την ευαισθησία τους προς την καταστροφή.

Οι καταστροφές μεγενθύνουν τη κατάσταση των ατόμων με αναπηρία

Τα άτομα με αναπηρία είναι συχνά διπλά ευάλωτα σε καταστροφές. Λόγω της αναπηρίας τους και επειδή είναι πιο πιθανό να είναι φτωχά, με περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τη στέγη, τη τροφή και την εργασία.

Παρά το γεγονός ότι τα άτομα με αναπηρία εκπροσωπούν το 1/5 του παγκόσμιου πληθυσμού, εξακολουθούν να έχουν καμία σημαντική εκπροσώπηση στις διαδικασίες σχεδιασμού για τη μείωση των κινδύνων από καταστροφές, την πρόληψη καταστροφών ή τη δημιουργία ανθεκτικών κοινωνιών και κοινοτήτων.

Η έλλειψη της ένταξης και συμμετοχής σε διαδικασίες μείωσης του κινδύνου καταστροφών σημαίνει ότι η μοναδική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία είναι ως προς τη βοήθεια προς τις κοινότητες όσον αφορά τη προετοιμασία για την αντιμετώπιση των καταστροφών που επίσης συχνά παραβλέπεται από τους σχεδιαστές.

Η Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών για το 2013 είναι μια ευκαιρία για τα άτομα με αναπηρία να περιλαμβάνονται και να εκφραστούν στις διαβουλεύσεις για την περίοδο μετά το 2015 στο πλαίσιο του Hyogo Framework for Action που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012. Ο στόχος είναι ο διάδοχος του HFA, να αποτελέσει το προϊόν μιας ευρύτερης δυνατής διαβουλεύσεις . Ο καθένας που συμμετέχει στη συζήτηση μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει το σημερινό status quo και να επηρεάσει την επόμενη γενιά πλαίσιο δράσης του HFA, οπότε θα λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία σε πιθανά σενάρια καταστροφής.



No comments:

Post a Comment