Thursday 13 February 2014

13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου-μια ημέρα για να γιορτάσουμε το ραδιόφωνο ως μέσο, να για βελτιώσουμε τη διεθνή συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων και για να ενθαρρύνουμε τα μεγάλα δίκτυα και τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη σωστή προώθηση και πρόσβαση σε πληροφορίες, στην προστασία την ελευθερία της έκφρασης και της ισότητας των φύλων μέσω των ερτζιανών κυμάτων.

Το ραδιόφωνο συνεχίζει να εξελίσσεται στην ψηφιακή εποχή, παραμένει το μέσο που θα φθάσει στο ευρύτερο κοινό σε όλο τον κόσμο. Είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η δέσμευσή της UNESCO για την προώθηση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. 

Μέσω του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου σε όλο τον κόσμο, η UNESCO θα προωθήσει την ισότητα των φύλων με:

  1. Το να ευαισθητοποιήσει τους ιδιοκτήτες ραδιοφωνικών σταθμών, τα στελέχη, τους δημοσιογράφους και τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν πολιτικές και στρατηγικές που να σχετίζονται με το φύλο 
  2. Το να εξαλείψει το σύνολο των στερεοτύπων και και προωθήσει τη πολυδιάστατη εικόνα στο ραδιόφωνο
  3. Το να ενθαρρύνει τη ανάπτυξη ραδιοφωνικών δεξιοτήτων με σκοπό τη παραγωγή εκπομπών που να σχετίζονται με τη νεολαία, δίνοντας εμφαση στις νέες γυναίκες, στους οικοδεσπότες και τους δημοσιογράφους
  4. Το να προωθήσει την ασφάλεια των γυναικών δημοσιογράφων του ραδιοφώνου

Το ραδιόφωνο αποτελεί ένα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που αγγίζει το ευρύτερο κοινό σε όλο το κόσμο. Έχειο επίσης αναγνωριστεί ως ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας με χαμηλό κόστος. Το ραδιόφωνο ως μέσο είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για να φτάσει σε απομακρυσμένες κοινότητες και σε ευάλωτα άτομα: τους αναλφάβητους, τα άτομα με αναπηρία, τις γυναίκες, τους νέους και τους φτωχούς, ενώ προσφέρει μια πλατφόρμα παρέμβασης στη δημόσια συζήτηση, ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων. Επιπλέον, το ραδιόφωνο παίζει ένα ισχυρό και ειδικό ρόλο στην επικοινωνία έκτακτης ανάγκης και αρωγής σε περιπτώσεις καταστροφών. 

Παρατηρείται επίσης ένα μεταβαλλόμενο πρόσωπο στις ραδιοφωνικές υπηρεσίες οι οποίες στη σημερινή εποχή της σύγκλισης των μέσων ενημέρωσης, είναι η υιοθέτηση νέων τεχνολογικών μορφών, όπως η ευρυζωνική, τα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες. Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι σήμερα μέχρι και ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο ραδιόφωνο.

Οι στόχοι της σημερινής παγκόσμιας ημέρας εδράζονται στο να υπάρξει βελτίωση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τη σημασία του ραδιοφώνου, να ενθαρρυνθούν τους φορείς λήψης αποφάσεων ως προς τα θέματα που αφορούν τη δημιουργία και την πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω του ραδιοφώνου, καθώς και να ενισχυθεί η δικτύωση και η διεθνής συνεργασία μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών φορέων.


No comments:

Post a Comment