Saturday 22 March 2014

22 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Νερού


Θέμα για το 2014: Νερό και ενέργεια

Το νερό και ενέργεια είναι στενά συνδεδεμένα και αλληλοεξαρτώμενα. Η παραγωγή και η μεταφορά ενέργειας απαιτεί την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, ιδίως για την παραγωγή υδροηλεκτρικής, πυρηνικής, και θερμικής ενέργειας.

Αντιστρόφως, περίπου το 8 % της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιείται για την άντληση, την αγωγή και τη μεταφορά ύδατος στους καταναλωτές.

Το 2014, ο ΟΗΕ στοχεύει στο να επιστήσει την προσοχή του στο νερό - ως ενεργειακός κόμβος, ειδικότερα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, ιδίως για το "κατώτατο δισεκατομμύριο" των ανθρώπων που ζουν σε παραγκουπόλεις και φτωχές αγροτικές περιοχές και προσπαθεί να επιβίωσε χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, επαρκή αποχέτευση, επαρκή τρόφιμα και σύνολο ενεργειακών υπηρεσιών.

Στοχεύει επίσης να διευκολύνει την ανάπτυξη των πολιτικών και τα διατομεακά πλαίσια, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργειακή ασφάλεια και τη βιώσιμη χρήση του νερού σε μια πράσινη οικονομία. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών που θα μπορούν να κάνουν το νερό πιο ενεργειακά αποδοτικό στα πλαίσια μιας πράσινης βιομηχανίας, μια πραγματικότητα.

 

Μηνύματα

1 . Το νερό απαιτεί ενέργεια και η ενέργεια απαιτεί νερό 

2 . Οι προμήθειες είναι περιορισμένες και η ζήτηση αυξάνετα

3 . Εξοικονόμηση ενέργειας είναι η εξοικονόμηση του νερού. Η εξοικονόμηση νερού είναι η εξοικονόμηση ενέργειας

4 . Η "εκ των κάτω δισ. " του πληθυσμού χρειάζεται επειγόντως πρόσβαση τόσο σε συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης, όσο και ηλεκτρικής ενέργειας

5 . Η βελτίωση του νερού και της ενεργειακής απόδοσης είναι επιτακτική ανάγκη, μέσα από συντονισμένες, συνεκτικές και συντονισμένες πολιτικές .


Η καλύτερη κατανόηση μεταξύ των δύο τομέων από τις συνδέσεις και τις επιπτώσεις σε κάθε άλλη διαδικασία θα βελτιώσει το συντονισμό στον τομέα της ενέργειας και στο σχεδιασμό του νερού, οδηγώντας σε μείωση της αναποτελεσματικότητας . Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι σχεδιαστές και οι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν μέτρα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που υπάρχουν ανάμεσα τους αντίστοιχους τομείς. Καινοτόμες και ρεαλιστικές οι εθνικές πολιτικές μπορούν να οδηγήσουν σε πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική παροχή των υπηρεσιών νερού και ενέργειας.








No comments:

Post a Comment