Monday 24 March 2014

23 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας - Μερικές σκέψεις


Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας 
Μερικές σκέψεις με αφορμή τα μηνύματα από τους επίσημους οργανισμούς 

Αναγνωρίζοντας την ισχυρή συμμετοχή που έχουν οι νέοι για το μέλλον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας επέλεξε το "Καιρός και Κλίμα: συμμετοχή της νεολαίας", ως το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας. 

Σήμερα, οι άνθρωποι μεταξύ των ηλικιών 15 και 24 αποτελούν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού. Περίπου το 85% αυτών των 1 δισ. νέοι άνδρες και γυναίκες ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους πριν από 50 χρόνια, οι νέοι του σήμερα είναι κατά μέσο όρο πιο υγιείς, πιο μορφωμένοι και πιο εξειδικευμένοι. Οι τεχνολογίες διαπερνούν τις ζωές τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επικοινωνούν καλύτερα με τον κόσμο γύρω τους. Ωστόσο, πολλοί νέοι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και τις διακρίσεις, την ανισότητα και την εκμετάλλευση. Πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, που χαρακτηρίζουν τη ζωή των νέων σήμερα και θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στις δεκαετίες που έρχονται. Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς συνεχίζει να αυξάνεται, τα καλύμματα πάγου και των παγετώνων σε όλο τον κόσμο μειώνονται σταθερά, το επίπεδο της θάλασσας ανεβαίνει και μια σειρά από ακραίες καιρικές συνθήκες και το κλίμα  γίνονται όλο και πιο συχνές ή/ και πιο έντονες.


Η ανθρώπινη επίδραση στο κλιματικό σύστημα είναι αναμφισβήτητη. Η παγκόσμια συγκέντρωση CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται αμείωτα φτάνοντας σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ανθρώπινη ιστορία. Η διατήρηση της σημερινής εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα, θα μας οδηγήσει σε ένα πολύ θερμότερο πλανήτη: από το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία θα μπορούσε να είναι έως 4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό, τι στην προ-βιομηχανική εποχή. Ο περιορισμός του πλανήτη σε λιγότερο από 2 βαθμούς Κελσίου μπορεί ακόμα να επιτευχθεί, αλλά θα απαιτήσει ταχεία σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί επείγουσα, αποφασιστική και θαρραλέα δράση. Στον κόσμο της νεολαίας μπορεί να αποτελέσει τον ισχυρό παράγοντα της αλλαγής στον τομέα αυτό. Η δράση για το κλίμα δεν είναι μόνο για τις εκπομπές CO2, είναι για τους ανθρώπους, για τις αξίες που μοιραζόμαστε και ό, τι ο καθένας από εμάς είναι έτοιμος να κάνει για την προώθησή τους. Οι νέοι αποτελούν πηγή καινοτομίας και γνώσης σχετικά με τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις τους. Ζητούν μόνο, δίκαιες λύσεις.

Δεδομένου ότι η επόμενη γενιά ετοιμάζεται για την αλλαγή του καιρού και του κλίματος, οι νέοι μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην παρακολούθηση, στην κατανόηση και την ανταπόκριση στις καιρικές συνθήκες και το κλίμα του σήμερα και του αύριο. Έχουν την ικανότητα να προωθήσουν το κλίμα συνειδητοποίησης, μετριασμού και προσαρμογής, αλλά για να απελευθερώσουν το πλήρες δυναμικό της νεολαίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να είμαστε σε θέση να τους εμπλέξουμε στη διαμόρφωση και στην υλοποίηση των πολιτικών που τους επηρεάζουν σήμερα και θα αφορούν του αύριο.


Η επιστημονική κατανόηση του πώς η ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί, η γη και το νερό αλληλεπιδρούν για να δημιουργήσουν το καιρό και το κλίμα βελτιώνεται, γεγονός που καθιστά όλο και πιο εύκολο να δημιουργήσουν απρόσκοπτες καιρικές συνθήκες και προβλέψεις για το κλίμα. Η κοινότητα του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας έχει ήδη αναπτύξει εργαλεία για την κατανόηση και την πρόβλεψη του καιρού και του κλίματος, καθώς και κατά τις προσεχείς δεκαετίες αυτά τα εργαλεία θα γίνουν πιο πλούσια και με πιο ευρεία χρήση. Τα προϊόντα οι και υπηρεσίες πληροφοριών με βάση τις προβλέψεις του κλίματος θα ενισχύσουν την ικανότητά μας για την άμβλυνση και την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, καθώς και για βιώσιμη ανάπτυξη-θα μας κάνουν καλύτερα προετοιμασμένους για να αντιμετωπίσουμε τις επερχόμενες θύελλες, τις πλημμύρες και τους καύσωνες. Βοηθώντας τους αγρότες για την καλύτερη οργάνωση, φύτευση και συγκομιδή και αυξάνοντας την ασφάλεια του πλοίου και αεροναυτιλίας ... Οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν μια καριέρα στον τομέα της μετεωρολογίας, της υδρολογίας ή της επιστήμη του κλίματος θα είναι σε θέση να διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, και ως εκ τούτου να έχουν μια σημαντική συμβολή για την ασφάλεια και την ευημερία των κοινοτήτων και των χωρών.

Η αλλαγή του κλίματος μας κάνει πιο αβέβαιους για το μέλλον μας και όμως, παρά την αβεβαιότητα αυτή, ένα πράγμα είναι σαφές: η κοινωνία μας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την ίδια αλλά και για τις μελλοντικές γενιές. Η νεολαία του σήμερα θα ζήσει μέσα στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα και, αν δεν δράσουμε επειγόντως, θα παρακολουθήσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος που προβλέπεται από την τελευταία εκτίμηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Ως αποτέλεσμα των επιλογών που κάνουμε στο παρόν, οι νέοι θα πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Γης. Ενώ οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επόμενες γενιές είναι τεράστιες, οι ευκαιρίες για την αντιμετώπισή τους είναι πολύ μεγαλύτερες.

No comments:

Post a Comment