Monday 12 May 2014

12 Μαίου 2014: Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων

H Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων τηρείται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου, την επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale. Το Διεθνές Συμβούλιο Αδελφών Νοσοκόμων τιμά αυτή τη σημαντική μέρα κάθε χρόνο.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Αδελφών Νοσοκόμων για το 2014 είναι: «Νοσηλεύτριες: Μια Δύναμη Αλλαγής - Ένας πόρος ζωτικής σημασίας για την υγεία».

Το Διεθνές Συμβούλιο Αδελφών Νοσοκόμων τηρεί την ημέρα αυτή από το 1965. Το 1953 η Dorothy Sutherland, μία υπάλληλος στο Υπουργείο Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας των Ηνωμένων Πολιτείων, πρότεινε στον τότε Πρόεδρο Dwight D. Eisenhower τη διακήρυξη της «Ημέρας των Αδελφών Νοσοκόμωνν», που όμως τότε δεν εγκρίθηκε. Τον Ιανουάριο του 1974, η 12η Μαΐου επιλέχθηκε για να τηρείται η ημέρα αυτή μιας και είναι η επέτειος από τη γέννηση της Florence Nightingale, η οποία θεωρείται ως η ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής.

Η Florence Nightingale (12 Μαΐου 1820-13 Αυγούστου 1910) ήταν Βρετανίδα κοινωνική αναμορφώτρια. Έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής και είχε ουσιαστική συμβολή στη στατιστική. Έγινε γνωστή για το ανθρωπιστικό, πρωτοποριακό της έργο στον τομέα της νοσηλείας. Πρώτη αυτή εισήγαγε, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856), το επάγγελμα της ειδικά εκπαιδευμένης νοσοκόμας, καθώς και πλήθος μέτρα για την ορθολογική λειτουργία των νοσοκομείων (ιδίως των στρατιωτικών).

Η νοσηλευτική είναι ένα επάγγελμα στον τομέα της υγείας που επικεντρώνεται στη φροντίδα των ατόμων, οικογενειών και κοινοτήτων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη, η διατήρηση ή η ανάκτηση της βέλτιστης υγείας και της ποιότητας ζωής. Οι νοσηλεύτριες μπορούν να διαφοροποιούνται από άλλους φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά την προσέγγισή τους για την φροντίδα των ασθενών, την κατάρτιση, καθώς και το πεδίο εφαρμογής της πρακτικής. Οι νοσοκόμες ασκούν το λειτούργημά τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων με διαφορετικό πεδίο εφαρμογής της πρακτικής και στο επίπεδο της εξουσίας σε κάθε συνταγογράφο. Πολλές νοσηλεύτριες παρέχουν φροντίδα εντός του πεδίου παραγγελίας των γιατρών και αυτόν το νπαραδοσιακό ρόλο έχει έρθει για να διαμορφώσει το ιστορικό της δημόσιας εικόνας των νοσηλευτριών ως παρόχων φροντίδας.

Η ημέρα αυτή θέλει να θυμίσει σε όλους μας την ανεκτίμητη συνεισφορά των νοσοκόμων στην κοινωνία. Η νοσηλευτική, γενικώς, θεωρείται ένα από τα πιο υποεκτιμημένα και κακοπληρωμένα επαγγέλματα.


No comments:

Post a Comment