Tuesday 13 May 2014

13 Μαίου 2014: Vesak - Η Ημέρα της Πανσέληνου

Η Vesak αποτελεί την ημέρα της πανσελήνου στο μήνα Μάιο και είναι η πιο ιερή ημέρα για εκατομμύρια Βουδιστές σε όλο τον κόσμο. Ήταν η ημέρα της Vesak πριν από δύο χιλιετίες, κατά το έτος 623 π.Χ., που γεννήθηκε ο Βούδας. Ήταν, επίσης, κατά την ημέρα της Vesak που ο Βούδας πέτυχε τη φώτισή του και ήταν η ημέρα της Vesak που ο Βούδας απεβίωσε κατά το ογδοηκοστό έτος της ζωής του.

Η Γενική Συνέλευση, με την υπ' αριθμ. 54/115 απόφασή της το 1999,  αναγνώρισε διεθνώς την ημέρα της Vesak έτσι ώστε να να αναγνωρίσει τη συμβολή που έχει προσφέρει ο Βουδισμός, μία από τις αρχαιότερες θρησκείες στον κόσμο, για πάνω από δυόμισι χιλιετίες και συνεχίζει να προσφέρει με την πνευματικότητα της ανθρωπότητας. Αυτή η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ και σε άλλα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και με τις μόνιμες αποστολές. 

"Το μήνυμα του Βούδα για την ειρήνη, τη συμπόνια και την αγάπη για όλα τα έμβια όντα μας λέει να ανοίξουμε τις καρδιές μας και να αγκαλιάσουμε όλα τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας μας, ειδικά αυτούς που έχουν ανάγκη. Αυτές οι διαχρονικές διδασκαλίες μπορούν να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις και να αποτελέσουν τον οδηγό προς μία διεθνή κοινότητα. Μπορούν να εμπνεύσουν τις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση πολλών από το σύνολο των ευρύτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας". 

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ κ. Ban Ki - moon

No comments:

Post a Comment