Friday 23 May 2014

22 Μαίου 2014: Διεθνής Ημέρα Βιοποικιλότητας

Τα νησιά και οι γύρω θαλάσσιες περιοχές κοντά στις ακτές τους, αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα τα οποία συχνά περιλαμβάνουν πολλά είδη φυτών και ζώων που είναι ενδημικά, και δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στη Γη. Η κληρονομιά από τη μια μοναδική εξελικτική ιστορία των οικοσυστήματων αυτών αποτελεί το στοιχείο που τα κάνει να είναι αναντικατάστατοι θησαυροί.

Επίσης, αποτελούν το κλειδί για την επιβίωση, την οικονομία, την ευημερία και την πολιτιστική ταυτότητα των 600 εκατ. νησιωτών - το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού. 

Το θέμα "Νησιά και Βιοποικιλότητα" επιλέχθηκε να συμπέσει με την ονομασία από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2014 ως το Διεθνές Έτος των Μικρών Νησιωτικών Αναπτυσσόμενων Κρατών. 

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με το ψήφισμα  55/201 της 20ης Δεκεμβρίου 2000, ανακήρυξε της 22η Μαΐου ως τη Διεθνή Ημέρα για την Βιοποικιλότητα, με σκοπό να αυξήσει την κατανόηση και ευαισθητοποίηση πάνω στα θέματα που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα. Η ημερομηνία που έχει οριστεί για την ημέρα, επιλέχθηκε για να τιμήσει την έγκριση του κειμένου της σύμβασης στις 22 Μαΐου 1992 από την Τελική Πράξη της Διάσκεψης για την Υιοθέτηση του συμφωνηθέντος κειμένου της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα στο Ναϊρόμπι.

"Οι μισοί από το σύνολο των παγκόσμιων θαλάσσιων πόρων βρίσκονται σε ύδατα των νησιών. Οι κλάδοι που βασίζονται στη βιοποικιλότητα όπως ο τουρισμός και η αλιεία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των μικρών νησιωτικών αναπτυσσόμενων κρατών. [...] Ας δεσμευθούμε να υιοθετήσουμε την προσαρμογή και την κλιμάκωση ενός συνόλου από βέλτιστες πρακτικές ώστε να μπορούμε να ενισχύσουμε τη προστασία των ευάλωτων οικοσυστημάτων προς όφελος όλων των νησιωτών - και μάλιστα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο -. που εξαρτώνται από αυτά"

Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon




No comments:

Post a Comment