Friday 9 May 2014

Η ζητιανιά της ψήφου

Το σκέφτηκα πολύ για το αν θα έμπαινα στο κόπο να σχολιάσω το πρόσφατο παραλήρημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με το εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε ότι ή μας ψηφίζετε ή ρίχνω τη κυβέρνηση.

Δεν συνηθίζω να σχολιάζω πρόσωπα και ειδικά σε περιόδους προεκλογικής αναμέτρησης και μέσα σε αυτόν τον κομματικό αναβρασμό, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ και να μη γράψω μερικές σκέψεις, με το δικό μου μικρό μυαλό και έξω από τη λειτουργία του εσωτερικού συστήματος για το πως ακούγονται στα αυτιά τα δικά μου και ίσως στα αυτά κάθε νοήμονα ανθρώπου τέτοιες φράσεις.

Ο κ. Βενιζέλος για εμένα προσωπικά, δεν είναι ούτε χαζός, ούτε αφελής. Είναι επικίνδυνος. Δεν μπορώ πραγματικά να πιστέψω πώς αρχηγός κόμματος, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός του σημαντικότερου, κατά τη γνώμη μου υπουργείου, αυτό των Εξωτερικών, να κάνει τέτοιες δηλώσεις και να δημιουργεί μία πορνογραφική σχέση μεταξύ των κομματικών σκοπιμοτήτων και του εθνικού συμφέροντος.

Δεν θα κρίνω το αν η κυβέρνηση αυτή είναι καλή ή κακή. Αυτό όμως που θα κρίνω είναι το απαράδεκτο του συσχετισμού και της εξίσωσης της ψηφοθηρίας με την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν με απλά λόγια μας λέει ότι για μερικά ψηφαλάκια εγώ στέλνω στο διάολο ολόκληρη τη χώρα και δημιουργώ μία νέα εσωτερική κρίση στο θεσμικό κυβερνητικό όργανο.

Και από την άλλη βέβαια θα μου πείτε, μα μήπως είναι καιρός να αλλάξει η κυβέρνηση; ναι ίσως. Δεν είμαι βέβαια αυτός που θα το κρίνω αυτό μόνος μου. Αν είναι να έρθει η αλλαγή καλώς να έρθει, όμως όχι με ωμούς εκβιασμούς και εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα.

Ο κ. Βενιζέλος συνεχίζει να απολαμβάνει μία πεπατημένη και να ηδονίζεται με την απαγγελία ενός τροπάριου το οποίο λέει ότι στο βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων παίζουμε στα ζάρια το μέλλον όλης της χώρας και όλων των Ελλήνων. Προσωπικά, ντρέπομαι τέτοιοι άνθρωποι να ζητούν από το λαό να τους εμπιστευθεί στο να φτιάξουν μία καλύτερη Ελλάδα και συνάμα μία καλύτερη Ευρώπη.  

Αντί γι αυτό απλά ζητιανεύεουν και κάνουν επαιτεία εις βάρος του θεσμού της δημοκρατίας, των Ελλήνων, της υπερηφάνειας της χώρας μας και όλης της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία είμαστε ενεργό μέλλος. Καταστρατηγούν κάθε στοιχείο σεβασμού, ανθρώπινης αξιοπρέπειας, θεσμικής και ιστορικής συνείδησης και δε διστάζουν και θυσιάσουν την ίδια την Ελλάδα στο βωμό του κομματικού πανηγυριού, την ίδια Ελλάδα που διαλαλούν ότι θα σώσουν. Αλλά ακόμα και οι ζητιάνοι χρίζουν περισσότερο σεβασμό από ανθρώπους τέτοιου είδους. 

Το έχω γράψει ξανά στο παρελθόν ότι το κομματικό κράτος και το υπάρχων κομματικό σύστημα έχουυν  πεθάνει και απλά έχουμε ξεχάσει να τα κηδέψουμε. Τα κόλλυβα όμως βράζουν και τα σακουλάκια θα είναι σύντομα έτοιμα. 

Ο κ. Βενιζέλος και όλοι οι όμιοι του, ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων και ιδεολογιών, αποτελούν απλώς τα φαντάσματα του παρελθόντος που είναι εγκλωβισμένα μέσα σε ένα μικρόκοσμο, γεμάτο αδιέξοδα, χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον. Ο αέρας της αλλαγής όμως δεν θα έρθει από τη μούχλα, τη σαπίλα και από τις σκιές των φαντασμάτων αυτών.

Ο κόσμος είναι επικίνδυνος, όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.
Albert Einstein
Τα συμπεράσματα δικά σας ....


No comments:

Post a Comment