Friday 8 March 2013

8 Μαρτίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Μια υπόσχεση είναι μια υπόσχεση: Ώρα για δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών.

«Υπάρχει μια καθολική αλήθεια, που ισχύει για όλες τις χώρες, πολιτισμούς και κοινότητες: η βία κατά των γυναικών δεν είναι ποτέ αποδεκτή, ποτέ συγγνωστή, ποτέ ανεκτή». 

Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon









Σε όλο τον κόσμο σήμερα:

  • Πάνω από το 50% των σεξουαλικών επιθέσεων διαπράττονται σε βάρος κοριτσιών κάτω των 16 ετών. 
  •  Συνολικά, 603 εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε χώρες όπου η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται ακόμη έγκλημα. 
  •  Πάνω από το 70% των γυναικών στο κόσμο έχουν παραδεχθεί ότι έχουν υποστεί σωματική και / ή σεξουαλική βία σε κάποια στιγμή της ζωής τους. 
  •  Πάνω από 60 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο έχουν παντρευτεί πριν από την ηλικία των 18 ετών ...
Εν όψει αυτών των απαράδεκτων στοιχείων, η διεθνής κοινότητα είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα δεινά των γυναικών.

Η Σύμβαση για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών, προβλέπει ότι χώρες που μετέχουν στη Σύμβαση λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τον τερματισμό της βίας.

Ώρα για δράση

Το φετινό θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, «Η υπόσχεση είναι μια υπόσχεση: Ώρα για δράση για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών" επιδιώκει να ενισχύσει τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας με σκοπό να δωθεί ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών.

Ως μέρος της προσπάθειας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η εκστρατεία του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι-μουν καλεί όλες τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις των γυναικών, τους άνδρες, τους νέους, τον ιδιωτικό τομέα, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ολόκληρο το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας.

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα

Καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θα πρέπει να κοιτάξουμε πίσω σε μωσαϊκό από συγκλονιστικά εγκλήματα βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών και να αναρωτηθούμε πώς να ανοίξουμε το δρόνο προς ένα καλύτερο μέλλον.
 
Μια νεαρή γυναίκα βιάστηκε μέχρι θανάτου. Μία άλλη αυτοκτόνησε από το αίσθημα της ντροπής που συνδέεται με τους δράστες. Νεαρές έφηβες πυροβολήθηκαν από κοντινή απόσταση επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Αυτές οι αγριότητες, που προκάλεσαν τη παγκόσμια κατακραυγή, ήταν μέρος ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος που κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε κοινωνία και σε κάθε σφαίρα της ζωής.

Κοιτάξτε γύρω σας τις γυναίκες με τις οποίες είστε μαζί. Σκεφτείτε αυτά που αγαπάτε στις οικογένειες σας και τις κοινότητές σας. Και καταλάβετε ότι υπάρχει μια στατιστική πιθανότητα πολλές από αυτές να έχουν υποστεί βία στη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα περισσότερο να έχουν καθησυχάσει μια αδελφή ή μία φίλη, μοιράζοντας τη θλίψη και το θυμό τους, μετά από μια επίθεση.

Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ας μετατρέψουμε την οργή μας σε δράση. Δηλώνουμε ότι θα ασκήσουμε δίωξη για τα εγκλήματα κατά των γυναικών - και ποτέ δεν θα επιτρέψουμε στις γυναίκες να υποβληθούν σε ποινές για τις παραβιάσεις που έχουν υποστεί. Θα ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας απειλής της υγείας, όπου μπορεί να κρύβεται - σε σπίτια και επιχειρήσεις, σε εμπόλεμες ζώνες και ειρηνικές χώρες, και στο μυαλό των ανθρώπων που επιτρέπουν τη συνέχιση της βίας.

Δίνουμε επίσης μια ιδιαίτερη υπόσχεση στις γυναίκες σε καταστάσεις συγκρούσεων, όπου η σεξουαλική βία πολύ συχνά γίνεται ένα εργαλείο του πολέμου με στόχο την ταπείνωση του εχθρού καταστρέφοντας την αξιοπρέπεια τους.

Για εκείνες τις γυναίκες λέμε: τα Ηνωμένα Έθνη είναι μαζί σας. Ως Γενικός Γραμματέας, επιμένω ότι η ευημερία όλων των θυμάτων σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δραστηριοτήτων μας. Και εγώ προσωπικά έχω δώσει εντολή στους ανώτερους συμβούλους μου να κάνουν την απάντησή μας κατά της σεξουαλικής βίας βασική  προτεραιότητα σε όλες τις δραστηριότητες της μας για την ειρήνη, τη διατήρηση της ειρήνης και την οικοδόμηση της ειρήνης μας.

Το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών προχωρεί στην εκστρατεία UNiTE to End Violence against Women, η οποία βασίζεται στην απλή αλλά ισχυρή προϋπόθεση ότι όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το να ζουν χωρίς βία.

Αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Επιτροπής για τη Θέση της Γυναίκας, ο κόσμος συμμετέχει στη μεγαλύτερη συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που έλαβε ποτέ χώρα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της.
Χαιρετίζω όλες τις κυβερνήσεις, τις ομάδες και τα άτομα που συνέβαλαν σε αυτήν την εκστρατεία. Καλώ όλους να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μας. Είτε με χρηματική συνεισφορά είτε με το να ενώσετε τη φωνή σας σε μια γενική κατακραυγή, μπορείτε να είστε μέρος της παγκόσμιας προσπάθειάς μας για να τερματιστεί αυτή η αδικία και να παρέχουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια την ασφάλεια και την ελευθερία που τους αξίζει.

Ban Ki-moon

Ιστορικά Στοιχεία 

Το 1975, κατά τη διάρκεια του Έτους της Γυναίκας, τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Δύο χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 1977, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα για την ανακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη που πρέπει να τηρούνται για κάθε ημέρα του έτους από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ιστορικές και εθνικές παραδόσεις τους. Με την έγκριση του ψηφίσματος της, η Γενική Συνέλευση αναγνώρισε το ρόλο των γυναικών στις ειρηνευτικές προσπάθειες και την ανάπτυξη και κάλεσαν να δοθεί ένα τέλος στις διακρίσεις και να υπάρχει μεγαλύτερη υποστήριξη για την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέσα από τις δραστηριότητες των εργατικών κινημάτων στα τέλη του εικοστού αιώνα, στη Βόρεια Αμερική και σε όλη την Ευρώπη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει αναλάβει μια νέα παγκόσμια διάσταση για τις γυναίκες στις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το αυξανόμενο διεθνές κίνημα των γυναικών, το οποίο έχει ενισχυθεί με τέσσερις παγκόσμιες διασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, έχει βοηθήσει στην ανάμνηση ως ένα σημείο συσπείρωσης για την υποστήριξη για τα δικαιώματα και τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και οικονομική ζωή. Όλο και περισσότερο, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η κατάλληλη στιγμή να προβληματιστούν όλοι σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο, να ζητούν την αλλαγή και να γιορτάσουν τις πράξεις τους, το θάρρος και την αποφασιστικότητα με γυναίκες που έχουν παίξει ένα εξαιρετικό ρόλο στην ιστορία των χωρών και των κοινοτήτων τους.

Ο ΟΗΕ και η Ισότητα των Φύλων

Ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος υπεγράφη το 1945, ήταν η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα επιβεβαιώνεετην αρχή της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Από τότε, ο ΟΗΕ έχει συμβάλει στη δημιουργία μιας ιστορική κληρονομιάς που περιλαμβάνει διεθνή συμφωνημένα στρατηγικά πρότυπα καθώς και τα προγράμματα και τους στόχους για την προώθηση της θέσης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Με τα χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη και οι τεχνικές υπηρεσίες του οργανισμού έχουν προωθήσει τη συμμετοχή των γυναικών ως ισότιμων εταίρων με τους άνδρες για την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, της ειρήνης, της ασφάλειας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ενδυνάμωση των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προκλήσεων σε όλο το κόσμο.

No comments:

Post a Comment