Thursday 7 March 2013

Dr. Doris Twitchell Allen 8 Οκτωβρίου, 1901-7 Μαρτίου 2002



Η 7η Μαρτίου 2013 αποτελεί την 11η επέτειο από το θάνατο της πιο αξιόλογης γυναίκας και ιδρύτριας του CISV International, Dr. Doris Twitchell Allen. 

Κατά τη διάρκεια της μακράς ζωής της, η Doris Allen άγγιξε τις ζωές και τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και άφησε μια μόνιμη κληρονομιά για την ειρήνη. Στον απόηχο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η Doris Allen παρατήρησε μια πρωτοβουλία της UNESCO για τη δημιουργία ενός ιδρύματος για την εκπαίδευση στην ειρήνη για ενήλικες. Ως  παιδοψυχολόγος, η Doris Allen αισθάνθηκε ότι μια διαφορετική προσέγγιση ήταν απαραίτητη, «Ήξερα ότι η βασική πηγή για την ειρήνη είναι τα παιδιά». Η πίστη της στη δύναμη της ανάπτυξης της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της φιλίας ως ένας θεμέλιος λίθος για την ειρήνη, την οδήγησε στο να ονειρευτεί έναν τρόπο για να φέρει τα παιδιά κοντά.

Με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του συζύγου της, του γιου της και άλλων, οι οποίοι μοιράστηκαν το όνειρό της, η Doris Allen ανέπτυξε ένα μοντέλο για ένα πολυεθνικό «χωριό», όπου τα παιδιά από διάφορες χώρες θα μπορούσαν να έρθουν κοντά και να διερευνήσουν τις διαφορές και τις ομοιότητες στις ζωές και τους πολιτισμούς τους. Από την ίδρυση του CISV το 1950 και το πρώτο χωριό που πραγματοποιήθηκε στο Σινσινάτι το 1951, η οργάνωση μεγάλωσε και αναπτύχθηκε. 

Η τεράστια συμβολή της Doris Allen στη διεθνή κατανόηση και την έρευνα έλαβε την επίσημη αναγνώριση από τις κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα. Έλαβε τέσσερις τίτλους επίτιμου διδάκτωρ για το έργο της στο CISV για τη διεθνή ειρήνη και ως παιδοψυχολόγος. Η επιτυχία της στη διεθνή ανταλλαγή αναγνωρίστηκε το 1956, όταν διορίστηκε μέλος του Συνεδρίου του Λευκού Οίκου, το οποίο διοργάνωσε ένα διεθνές πρόγραμμα people-to-people. Το 1953, τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο από την πόλη της Στοκχόλμης «για την εξαιρετική δουλειά της στις διεθνείς σχέσεις», και της Les Palmes Academiques από τη γαλλική κυβέρνηση το 1961 «για μια διακεκριμένη συμβολή στην επιστημονική και κοινωνικής σκέψης» μέσω του CISV.

Η δουλειά της στις διεθνείς σχέσεις μέσα από CISV αναγνωρίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ψυχολόγων (1962) και από την κυβέρνηση της Γουατεμάλα, η οποία της απένειμε το Orden del Quetzal το 1976. Το 1999, η Doris Allen ήταν μία από τις πέντε πολιτες των ΗΠΑ που αναγνωρίζονται από την Coca-Cola Company στα βραβεία  At Best για «την προώθηση της κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των παιδιών από διαφορετικές χώρες» και στην ανιδιοτελή συμβολή της στη διεθνή κοινότητα. Η υποψηφιότητα έγινε από έναν πρώην συμμετέχων σε CISV Village, ο οποίος είπε: «η Dr Allen είναι μια εξαιρετική γυναίκα που αξίζει το βραβείο σας μιας και κατάφερε να φυτέψει στις καρδιές των παιδιών την ειρήνη». 

Η Doris Allen ήταν επίσης υποψήφια για τα ακόλουθα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: Νόμπελ Ειρήνης (1979, τη χρονιά του Παιδιού), Μετάλλιο Ελευθερίας (1999), μια διάκριση που απονέμεται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Βραβείο από την Έκκληση για Ειρήνη της Χάγης (2001) και το βραβείο της UNESCO για την Εκπαίδευση στην Ειρήνη (2001).

Σήμερα, το CISV δραστηριοποιείται σε πάνω από 65 χώρες και 212 πόλεις και κωμοπόλεις ανά τον κόσμο-είμαστε παρόντες και εξακολουθούμε να αυξανόμαστε. Το εύρος των επτά προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ειρήνη είναι τώρα ανοιχτό και διαθέσιμο για ανθρώπους όλων των ηλικιών, ξεκινώντας με το πρόγραμμα Village, τη ναυαρχίδα μας για τα παιδιά ηλικίας 11 ετών. Μέσα σε 60 χρόνια οι εθελοντές μας έχουν οργανώσει πάνω από 6000 προγράμματα για πάνω από 240.000 συμμετέχοντες. 

Πολλά έχουν αλλάξει στο κόσμο τα τελευταία 60 χρόνια, αλλά η επιμονή της Dr. Allen για τη σημασία της διαπολιτισμικής κατανόησης, ξεκινώντας με τα παιδιά, είναι σήμερα τόσο επίκαιρη όσο ήταν το 1950. To CISV συνεχίζει να θέτει τα θεμέλια για τη παγκόσμια φιλία, να εκπαιδεύει και να εμπνέει τα παιδιά και τους νέους να δράσουν για ένα πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CISV International επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα στο www.cisv.org καθώς και τη ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος στο www.gr.cisv.org ή στείλτε e-mail στο greece@gr.cisv.org. 

No comments:

Post a Comment