Wednesday 12 June 2013

Για το κλείσιμο της ΕΡΤ

Εχθές έμεινα μέχρι αργά μπροστά στη τηλεόραση μέχρι τη στιγμή που έπεσε και το σήμα της ERT World. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα τα οποία πηγάζουν και από προσωπικά βιώματα και από όλα τα σχόλια που προσπάθησα να διαβάσω και να παρακολουθήσω στο διαδίκτυο. 

Από τη μία μεριά λοιπόν έχουμε καταγγελίες για ένα πανηγύρι όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές αρκετών εκ των εργαζομένων στην ΕΡΤ, τις σπατάλες και τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος το οποίο προέρχεται από τις τσέπες των Ελλήνων φορολογουμένων. 

Από την άλλη έχουμε μία δημόσια τηλεόραση με μία πάρα πολύ σημαντική ιστορία, με ένα ανεκτίμητης αξίας ιστορικό αρχείο, με παρουσία σε όλη την Ελλάδα και με μεταδόσεις σε όλο το κόσμο και σε όλη την ομογένεια μέσω της ERT World μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. 

Παρόλο που είμαι 32 ετών, πρόλαβα και έζησα την περίοδο όπου στην Ελλάδα υπήρχε μόνο η ΕΡΤ χωρίς την ύπαρξη ιδιωτικών καναλιών. Ακόμα ηχεί στα αφτιά μου το σήμα των ειδήσεων, ή ο τσοπανάκος ή η σημαία με τον εθνικό ύμνο με τη λήξη του προγράμματος ή οι εκπομπές που έβλεπα όπως η Μαντάμ Σουσού ή ο Παραμυθάς. 

Φυσικά, σε καμία περίπτωση η σημερινή ΕΡΤ δεν είχε σχέση με την ΕΡΤ εκείνης της εποχής. Αυτό που εμένα πραγματικά με θλίβει είναι πρώτον, ότι όλη η ομογένεια χάνει και τον τελευταίο συνδετικό κρίκο με την Ελλάδα και μέσα από τη τηλεόραση και μέσα από το ραδιόφωνο, ότι τα ακριτικά νησιά θα ακούν πια μόνο ξένους σταθμούς, κυρίως κανάλια από τη Τουρκία και που φυσικά τόσοι άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο. Που επίσης θα φτάσουμε σε ένα σημείο τα παιδιά της ομογένειας να μη μιλούν καν ελληνικά, μιας και π.χ. στη Γερμανία πολλά ελληνικά σχολεία κλείνουν λόγω περικοπών. 

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την επέμβαση της αστυνομίας στο κλείσιμο των αναμεταδοτών. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Όσον αφορά τη διασπάθιση δημοσίων πόρων, ναι συμφωνώ ότι έχουν γίνει πολλά. Όμως ποιος τα επέτρεψε; ποιος έκανε προσλήψεις προσωπικού ενώ δεν υπήρχε ανάγκη; ποιος χρέωνε τον οργανισμό με υπέρογκα ποσά; ποιος έκανε εκπομπές με αστρονομικά έξοδα και αστρονομικές απολαβές; κάποιο υπάλληλοι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι κακοί συνδικαλιστές και οι πολιτικοί. 

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν πια σε αυτό το τόπο. Δεν μας φταίει η ΕΡΤ, ούτε οι εκπομπές της, ούτε οι άνθρωποι της. Φταίει η συνεχόμενη κακοδιαχείριση και ότι πάντοτε ο προϋπολογισμός του δημοσίου ήταν η λύση για όλα. Η ΕΡΤ δεν ανήκει στη κυβέρνηση, δεν ανήκει στους υπαλλήλους της, δεν ανήκει στα πολιτικά κόμματα, δεν ανήκει στα υπουργεία. Η ΕΡΤ είναι ελληνική, ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στους Έλληνες. 
Ας πάψουμε πια να ισοπεδώνουμε και να απαξιούμε τα πάντα. Αυτά μας έφεραν ως εδώ και ακόμα μυαλό δεν βάζουμε. Και θα κλείσω λέγοντας: χωρίς ΕΡΤ δεν υπάρχει Ελλάδα. Χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει ελληνισμός και δημοκρατία. 

Η αναδιάρθρωση και η ανάπτυξη δεν έρχονται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και με την αστυνομία. Έρχονται με σχέδιο σοβαρό, με προτάσεις και με μελέτες. 

Αλλά πότε σαν χώρα σχεδιάσαμε κάτι σωστά για να το κάνουμε και τώρα;

No comments:

Post a Comment