Thursday 25 April 2013

25 Απριλίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας




Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας, 25 Απριλίου, 2013 
"Επενδύσε στο μέλλον. Νίκησε την ελονοσία"

Κατά τη τελευταία δεκαετία, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην καταπολέμηση της ελονοσίας. Από το 2000, τα ποσοστά θνησιμότητας της ελονοσίας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 25%, και 50 από τις 99 χώρες είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της Παγκόσμιας Συνέλευσης του 2015 για μείωση των ποσοστών εμφάνισης κατά περισσότερο από 75%. Η μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεων και ελέγχου των φορέων, μαζί με την αύξηση της πρόσβασης σε διαγνωστικές εξετάσεις και εγγυημένης ποιότητας θεραπείας, αποτελεί το κλειδί σε αυτή την πορεία.

Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί. Η ελονοσία εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 660.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, κυρίως παιδιά κάτω των πέντε ετών στην υποσαχάρια Αφρική. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται περισσότερες από 200 εκατομμύρια περιπτώσεις. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή δεν έχουν επίσημα καταγραφεί. Η πρόσφατη μείωση της διεθνούς χρηματοδότησης έχει επιβραδύνει τη πρόοδο, και η αναδυόμενη ανθεκτικότητα σε ουσίες και σε εντομοκτόνα απειλούν να ανατρέψουν τη θετική πορεία.

 Αν είναι να διατηρήσουμε και να επιταχύνουμε τη πρόοδο κατά της ελονοσίας, σύμφωνα με τον 6ο Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας και να εξασφαλίσουμε τη επίτευξη των αντίστοιχων υπ΄αριθμ. 4 και 5 στόχων η διαθεσιμότητα διεθνούς χρηματοδότησης κρίνεται ζωτικής σημασίας και επείγουσα. 

Το θέμα για το 2013 και τα επόμενα χρόνια είναι: «Επένδυσε στο μέλλον. Νίκησε την ελονοσία».
Στόχος: Ενεργοποίηση της δέσμευσης για την καταπολέμηση της ελονοσίας

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία το 2007. Αποτελεί μια ευκαιρία για να να τονιστεί η ανάγκη για συνέχιση των επενδύσεων και της σταθερής πολιτικής δέσμευσης για την πρόληψη της ελονοσίας και για τον έλεγχό της. Αποτελεί επίσης μια ευκαιρία:

  • για τις χώρες στις πληγείσες περιοχές να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των άλλων 
  • για νέους δωρητές να ενταχθούν σε μια παγκόσμια συνεργασία κατά της ελονοσίας 
  • για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα να παρουσιάσουν τις επιστημονικές εξελίξεις τόσο στους ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό και 
  • για τους διεθνείς εταίρους, τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα για να παρουσιάσουν τις προσπάθειές τους και να προβληματιστούν σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των παρεμβάσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αδράξει αυτή την ευκαιρία για να τονίσει τις βέλτιστες πρακτικές σε μια σειρά από ρυθμίσεις όπου η ελονοσία αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την υγεία, και θα διευκολύνει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να προσαρμοστούν και να ενισχύσουν τις προσπάθειες ελέγχου της ελονοσίας.

No comments:

Post a Comment