Friday 30 August 2013

30 Auγούστου 2013 Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Βίαιων Εξαφανίσεων



Το φαινόμενο της εξαναγκαστικής εξαφάνισης έχει συχνά χρησιμοποιηθεί ως μια στρατηγική για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην κοινωνία. Το αίσθημα της ανασφάλειας που δημιουργείται από την πρακτική αυτή δεν περιορίζεται στους στενούς συγγενείς των εξαφανισθέντων, αλλά επηρεάζει και τις κοινότητες και την κοινωνία στο σύνολό της.

Το φαινόμενο της εξαναγκαστικής εξαφάνισης αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου. Ξεκινώντας αρχικά ως μία μεγάλη επίπτωση των στρατιωτικών δικτατοριών, οι βίαιες εξαφανίσεις μπορούν σήμερα να διαπράττονται σε περίπλοκες καταστάσεις εσωτερικής σύγκρουσης, ιδίως ως μέσο πολιτικής καταστολής των αντιπάλων. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι:

1. η συνεχιζόμενη παρενόχληση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι συγγενείς των θυμάτων, των μαρτύρων και οι νομικοί σύμβουλοι που ασχολούνται με υποθέσεις της εξαναγκαστικής εξαφάνισης

2. η χρήση από τα κράτη των αντιτρομοκρατικών δραστηριοτήτων ως δικαιολογία για την παραβίαση των υποχρεώσεών τους

3. ότι εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη ατιμωρησία για την εξαναγκαστική εξαφάνιση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες ιδιαίτερα ευάλωτων προσώπων, όπως τα παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2010, με την 65/209 απόφασή της η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της, κυρίως λόγω της της αύξησης των αναγκαστικών ή ακούσιων εξαφανίσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης, κράτησης και της απαγωγής, όταν αυτά αποτελούν μέρος από τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, και από τον αυξανόμενο αριθμό των εκθέσεων που αφορούν την παρενόχληση, κακομεταχείριση και τον εκφοβισμό μαρτύρων εξαφανίσεων ή των συγγενών των προσώπων που έχουν εξαφανιστεί.

Με την ίδια απόφαση η Συνέλευση χαιρέτισε την υιοθέτηση της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία όλων των Ατόμων από τις Βίαιες Εξαφανίσεις και αποφάσισε να κηρύξει τη 30η Αυγούστου ως τη Παγκόσμια Ημέρα για τα θύματα των Βίαιων/Eξαναγκαστικών Εξαφανίσεων.


No comments:

Post a Comment