Wednesday 6 November 2013

Διεθνής Ημέρα για την Αποτροπή της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος κατά τη Διάρκεια Πολέμων & Ενόπλων Συγκρούσεων

Στις 5 Νοεμβρίου 2001, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 6η Νοεμβρίου κάθε έτους ως τη Διεθνή Ημέρα για την Αποτροπή της Εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος κατά τη Διάρκεια Πολέμων και Ενόπλων Συγκρούσεων.

Παρόλο που η ανθρωπότητα έχει μετρήσει θύματα του πολέμου από πλευράς νεκρών και τραυματιών στρατιωτών και αμάχων, καταστροφών των πόλεων και των μέσων διαβίωσης, το περιβάλλον έχει συχνά παραμείνει ως ένα αφανές θύμα του πολέμου. Πηγάδια έχουν μολυνθεί, καλλιέργειες έχουν πυρποληθεί, τα δάση έχουν αποψιλωθεί, το έδαφος έχει δηλητηριαστεί και τα ζώα θανατώνονται με σκοπό την απόκτηση στρατιωτικού πλεονεκτήματος.

Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, έχει βρει ότι κατά τα τελευταία 60 χρόνια, τουλάχιστον το 40% του συνόλου των εσωτερικών συγκρούσεων έχουν συνδεθεί με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, είτε πόρων υψηλής αξίας, όπως ξυλεία, διαμάντια, χρυσό και πετρέλαιο, ή σπάνιων πόρων, όπως εύφορη γη και νερό. Οι συγκρούσεις που αφορούν τους φυσικούς πόρους έχει βρεθεί επίσης ότι είναι δύο φορές πιο πιθανό να υποτροπιάσουν.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποδίδει μεγάλη σημασία στη διασφάλιση ότι η δράση για το περιβάλλον αποτελεί μέρος της πρόληψης των συγκρούσεων, της διατήρησης της ειρήνης και των στρατηγικών οικοδόμηση της ειρήνης - γιατί δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη αν καταστραφούν οι φυσικοί πόροι που στηρίζουν τα νοικοκυριά και τα οικοσυστήματα.

Στη σημερινή Διεθνή Ημέρα, τονίζουμε την κρίσιμη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος σε περιόδους ενόπλων συγκρούσεων και την αποκατάσταση της καλής διακυβέρνησης των φυσικών πόρων κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησης μετά τη σύγκρουση. Αναγνωρίζουμε επίσης το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φυσικοί πόροι στην υποστήριξη των μέσων διαβίωσης και sτην ανθεκτικότητα όλων των μελών της κοινωνίας, ιδίως των γυναικών, και τη σημασία της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών πόρων για την πρόληψη των συγκρούσεων και στην οικοδόμηση της ειρήνης. 

Από το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon



No comments:

Post a Comment