Saturday 25 October 2014

24 Οκτωβρίου 2014: Ημέρα του ΟΗΕ


Η Ημέρα του ΟΗΕ σηματοδοτεί την επέτειο της έναρξης ισχύος του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το 1945. Με την επικύρωση αυτού του ιδρυτικού εγγράφου από την πλειοψηφία των υπογραφόντων, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Ηνωμένων Εθνών, ο οργανισμός έθηκε επίσημα σε λειτουργία. 


Μήνυμα Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

"Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ αυτή τη στιγμή που ο κόσμος μας μαστίζεται από πολλαπλές κρίσεις. Η φτώχεια, η αρρώστια, η τρομοκρατία, οι διακρίσεις και η κλιματική αλλαγή είναι απαιτητικές προκλήσεις που έχουν βαρύ τίμημα. Εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από αξιοθρήνητη εκμετάλλευση μέσω της καταναγκαστικής εργασίας, της εμπορίας ανθρώπων, της σεξουαλικής δουλείας ή μέσα από ανασφαλείς συνθήκες σε εργοστάσια, χωράφια και ορυχεία. Η παγκόσμια οικονομία παραμένει ένα άνισο πεδίο ανταγωνισμού. 

Η ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών ήταν μια επίσημη δέσμευση για τους ανθρώπους του κόσμου για τον τερματισμό αυτών των επιθέσεων στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και να οδηγήσει το δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Υπήρξαν οδυνηρές αποτυχίες, και υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά για να πραγματοποιηθει το όραμά του Χάρτη. Αλλά μπορούμε να πάρουμε θάρρος από τα επιτεύγματά μας. 

Οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών έχουν εμπνεύσει την πιο επιτυχημένη εκστρατεία καταπολέμησης της φτώχειας όσο ποτέ άλλοτε. Οι θεσμικά κατοχυρωμένες Συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της ανισότητας, των βασανιστηρίων και του ρατσισμού προστατεύουν τους ανθρώπους, ενώ άλλες συμφωνίες έχουν ως στόχο τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος. Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ έχουν διαχωρίσει εχθρικές δυνάμεις, οι μεσολαβητές μας έχουν επιλύσει διαφορές και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα έχουν παραδώσει σωτήρια βοήθεια. 

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ας επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων. Σε αυτή την Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, καλώ τις κυβερνήσεις και τα άτομα να εργαστούν σε κοινή πορεία για το κοινό καλό". 

Ban Ki-moon





No comments:

Post a Comment