Friday, 24 October 2014

Γιατί η καινοτομία χρειάζεται τόσο τη τέχνη όσο και την επιστήμη

Του Walter Isaacson*

Οι πιο δημιουργικές καινοτομίες της ψηφιακής εποχής έχουν προέλθει από εκείνους που ήταν σε θέση να συνδέσουν τις τέχνες και τις επιστήμες. Πίστευαν ότι η ομορφιά έχει σημασία. "Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου ως ένα ανθρωπιστικό πρόσωπο, όταν ήμουν παιδί, αλλά μου άρεσαν επίσης και τα ηλεκτρονικά", μου εκμυστηρεύτηκε ο Steve Jobs, όταν άρχισα να γράφω τη βιογραφία του. "Στη συνέχεια, διάβασα κάτι που ένας από τους ήρωές μου, ο Edwin Land της Polaroid, δήλωσε σχετικά με τη σημασία των ανθρώπων που θα μπορούσαν να σταθούν στο σταυροδρόμι των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών, και αποφάσισα ότι αυτό ήθελα να κάνω". Οι άνθρωποι που ένιωθαν άνετα σε αυτή τη διασταύρωση μεταξύ ανθρωπισμού και τεχνολογίας βοήθησαν στο να δημιουργηθεί η συμβίωση ανθρώπου-μηχανής, που αποτελεί τον πυρήνα αυτής της ιστορίας. 

Όπως σε πολλές πτυχές της ψηφιακής εποχής, η ιδέα ότι η καινοτομία έγκειται όπου η τέχνη και η επιστήμη συνδέονται δεν είναι νέα. Ο Leonardo da Vinci ήταν η υποδειγματική φιγούρα, και το έργο του ο Ανθρωπος του Βιτρούβιου αποτέλεσε το σύμβολο της δημιουργικότητας που ευδοκιμεί όταν ο άνθρωπος και οι επιστήμες αλληλεπιδρούν. Όταν ο Αϊνστάιν συναντούσε εμπόδια, ενώ εργαζόταν πάνω στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, έβγαζε το βιολί του και έπαιζε Μότσαρτ έως ότου να μπορέσει να επανασυνδεθεί με αυτό που αποκάλεσε την αρμονία των σφαιρών. 

Εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να εξακολουθούμε να είμαστε σχετικοί σε μια εποχή των γνωστικών υπολογιστών, διότι είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε διαφορετικά, κάτι που ένας αλγόριθμος, σχεδόν εξ ορισμού, δεν μπορεί να κάνει. Διαθέτουμε μια φαντασία που, όπως είπε και η Ada Lovelace, "συγκεντρώνει τα πράγματα, τα γεγονότα, τις ιδέες, τις αντιλήψεις σε νέους, πρωτότυπους, και ολοένα διάφορους ατελείωτους συνδυασμούς". Εμείς διακρίνουμε τα πρότυπα και εκτιμούμε την ομορφιά τους. Μπορούμε να υφαίνουμε πληροφορίες μέσα σε αφηγήσεις. Είμαστε πλάσματα τόσο αφηγητικά όσο και κοινωνικά.  

Η ανθρώπινη δημιουργικότητα περιλαμβάνει τις αξίες, τις προθέσεις, τις αισθητικές κρίσεις, τα κοινωνικά συναισθήματα και τη προσωπική συνείδηση​​. Αυτά είναι ό, τι οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές μας διδάσκουν-και γιατί αυτές οι σφαίρες αποτελούν ένα τόσο πολύτιμο μέρος της εκπαίδευσης και της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Αν εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να διατηρήσουμε τη συμβίωση ανθρώπου-μηχανής, αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα ρόλο ως εταίροι με τις μηχανές, θα πρέπει να συνεχίσουμε να γαλουχούμε τη δημιουργικότητά μας. Αυτό είναι που μπορούμε να φέρουμε στο σύμφωνο συμβίωσης.  

Το αντίστροφο, ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια. Οι άνθρωποι που αγαπούν τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες θα πρέπει να προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ομορφιές των μαθηματικών και της φυσικής, όπως ακριβώς έκανε η Ada. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να μείνουν ως απλά παρευρισκόμενοι στη διασταύρωση των τεχνών και της επιστήμης, όπου εκεί λαμβάνει χώρα η δημιουργικότητα της ψηφιακής εποχής. Θα παραδώσουν τον έλεγχο αυτού του τομέα στους μηχανικούς. 

Πολλοί άνθρωποι που εκθειάζουν τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, που επικροτούν έντονα τα παιάνες προς τη σημασία τους στα σχολεία μας, θα διακηρύξουν χωρίς ντροπή (και μερικές φορές ακόμη και ως αστείο) ότι δεν καταλαβαίνουν τα μαθηματικά ή τη φυσική. Θα θεωρήσουν τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τον Άμλετ από τον Μάκβεθ ως Φιλισταίους, αλλά θα μπορούσαν χαρούμενα να παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ ενός γονιδίου και ενός χρωμοσώματος, ή ενός τρανζίστορ και διόδου, ​​ή μίας ολοκληρωτικής και διαφορικής εξίσωσης. Αυτά τα πράγματα μπορεί να φαίνονται δύσκολα. Ναι, αλλά έτσι, πάρα πολύ, είναι και ο Άμλετ. Και όπως και ο Άμλετ, κάθε μία από αυτές τις έννοιες είναι όμορφη. Όπως μια κομψή μαθηματική εξίσωση, είναι εκφράσεις από τις δόξες του σύμπαντος. 

Η επόμενη φάση της ψηφιακής επανάστασης θα φέρει μια πραγματική συγχώνευση της τεχνολογίας με τις δημιουργικές βιομηχανίες, όπως τα μέσα ενημέρωσης, τη μόδα, τη μουσική, τη ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, τη λογοτεχνία και τις τέχνες. Μέχρι τώρα, ένα μεγάλο μέρος της καινοτομίας περιλαμβάνει το να βάζουμε παλιό κρασί-βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, τραγούδια, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες-σε νέα ψηφιακά μπουκάλια. Αλλά η αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνολογίας και των δημιουργικών τεχνών τελικά θα οδηγήσει σε εντελώς νέες μορφές έκφρασης και μέσων ενημέρωσης. 

Η καινοτομία αυτή θα προέλθει από τους ανθρώπους που είναι σε θέση να συνδέσουν την ομορφιά με τη μηχανική, την ανθρωπότητα με την τεχνολογία, και την ποίηση με τους επεξεργαστές. Με άλλα λόγια, θα έρθει από τους πνευματικούς κληρονόμους της Ada Lovelace, δημιουργούς που μπορούν να ευδοκιμήσουν, εκεί όπου οι τέχνες διασταυρώνονται με τις επιστήμες, και οι οποίοι έχουν μια επαναστατική αίσθηση θαυμασμού που τους ανοίγει την ομορφιά και των δύο.


* Ο Walter Isaacson είναι ένας Αμερικανός συγγραφέας και βιογράφος. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Aspen Institute που εδρεύει στην Washington, DC. Έχει διατελέσει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του CNN και Αρχισυνάκτης του περιοδικού Time. Έχει γράψει τις βιογραφίες των Steve Jobs, Benjamin Franklin, Albert Einstein και Henry Kissinger.

Το πρωτότυπο κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του World Economic Forum και σε συνεργασία με το LinkedIn. 

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου: Δημήτριος Σαλαμπάσης 

No comments:

Post a Comment