Friday 31 October 2014

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Ο πλούτος ξεκινά με το πρώτο κέρμα στο κουμπαρά. Αυτό που ακούγεται σαν μπανάλ ή σαν κοινός τόπος είναι σήμερα τόσο αληθινό όσο ποτέ. Οι παραδοσιακές μορφές αποταμίευσης εξακολουθούν να είναι από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο-εν μέρει λόγω της πρόσφατης κρίσης - αλλά η έννοια της αποταμίευσης έχει αλλάξει. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, καθιερώθηκε σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924 προκειμένου να ενημερώσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο σχετικά με την ιδέα της αποταμίευσης των χρημάτων τους σε μια τράπεζα και όχι κρατώντας τα κάτω από το στρώμα τους. Ξεκινώντας το 1925, σύντομα αποτέλεσε μια ετήσια παράδοση σε πολλές χώρες. 

Το κλασικό βιβλιάριο τραπεζικών συναλλαγών βρίσκεται ακόμα σε χρήση και, λόγω της κρίσης, τη στιγμή αυτή βλέπουμε μια αναγέννηση, δεδομένου ότι θεωρείται ότι είναι η πιο σταθερή μορφή αποταμίευσης. Αλλά σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές η αποταμίευση δεν αφορά πλέον κυρίως την τοποθέτηση χρημάτων από καιρό σε καιρό σε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Σήμερα η εστίαση αφορά όλο και περισσότερο τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ή την ενίσχυση ενός πνεύματς αποταμείυσης.  

Αυτό που φαινομενικά είναι μια απλή ιδέα-η αποδέσμευση μικρών ποσών σε ένα λογαριασμό ταμιευτηρίου-στην πραγματικότητα έχει βαθιές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη και την προσωπική οικονομική ευημερία. Οι αποταμιεύσεις προφυλάσουν από κινδύνους, όπως ασθένειες, ανεργία και άλλες οικονομικές δυσκολίες. Και είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία που επιτρέπει στις τράπεζες να επιτρέπουν πιστώσεις. 

Έχοντας την οικονομική κρίση στο μυαλό μας, η αποταμίευση είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του σήμερα, με τρόπο ώστε οι μελλοντικές γενιές να βρεθούν σε ένα περιβάλλον που είναι κοινωνικά και οικονομικά άθικτο.

No comments:

Post a Comment