Saturday 29 November 2014

Η παρακμή της Ευρώπης: ο ύστατος χαιρετισμός ...

Δεν ξέρω αν ο τίτλος της παρούσας ανάρτησης είναι πολύ δραματικός ή όχι, αντανακλά όμως τη προσωπική μου γνώμη και τα συναισθήματα που νιώθω για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Γηραία Ήπειρο, τη κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. 

Το θέμα είναι ότι οι αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα και που άλλωτε αποτελούσαν το Unique Value Proposition του εγχειρήματος αυτού, έχουν αρχίσει να γίνονται μπούμερακ και να χτυπούν αλύπητα την Ευρώπη, τους πολίτες και να οδηγούν σε ένα μέλλον δίχως αύριο. Μία Ευρώπη η οποία αφέθηκε στο έλεος της απόλυτης ελευθερίας, που θέλησε να "το παίξει" μητέρα και προστάτιδα των κατατρεγμένων και των αναζητούντων βοήθεια, οδηγείται σήμερα σε μία αλλοτρίωση δίχως γυρισμό ... 

Το σχόλιο αυτό γράφεται με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Γηραίας Αλβιώνας (Ηνωμένο Βασίλειο) David Cameron σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα που αποτελεί μάστιγα για την Ευρώπη και που καθημερινά όχι μόνο διογκώνεται αλλά οδηγείται σε ανεξέλεγτες διαστάσεις. 

Οι δυναμικές μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ποικίλες και πολύπλοκες και αυτό δημιουργεί μία συμπληρωματική δυσκολία τόσο στη συζήτηση του προβλήματος όσο και στην επίλυσή του. Γενικά, ο κ. Cameron δεν μου είναι συμπαθής αλλά πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι βρίσκω κάποια αλήθεια στα λεγόμενά του. Η Βρετανική εφημερίδα Guardian αναφερόμενη στις προτάσεις του κ. Cameron λέει χαρακτηριστικά ότι "Eίμαστε η Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας της μετανάστευσης, ότι παρά την μετανάστευση"

Συμπληρωματικά, μόλις εχθές στον Ελλαδικό χώρο 700 πρόσφυγες σώθηκαν από το ακυβέρνητο μεσοπέλαγα πλοίο μέσα στο οποίο ήταν στιβαγμένοι σαν πρόβατα επί σφαγή, βρίσκοντας καταφύγιο με τη βοήθεια των ακούραστων εθελοντών και των τοπικών αρχών. Παρόμοια συμβάντα λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία και τη Πορτογαλία, δηλαδή στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που φλέγεται και που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή και εξαθλίωση. 

Σε μία Ευρώπη που κυριαρχεί η ανισότητα, με έναν Ευρωπαϊκό Νότο που αφανίζεται, με μία βόρεια Ευρώπη που ζει στο κόσμο της, με μία Μ. Βρετανία που δεν ξέρει αν θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος αυτού που καλούμε σήμερα ενωμένη Ευρώπη, με μία Γερμανία που ζει στη δική της γυάλινη σφαίρα και επιθυμεί πάση θυσία να κρατήσει το ευρώ ζωντανό και με μία ανατολική Ευρώπη δίχως φωνή που ζει υπό τη σκιά της Ρωσίας του Πούτιν, πως είναι δυνατόν αυτή η Γηραιά Ήπειρος να αποτελέσει τη πόρτα εισόδου όλων αυτών των προσφύγων και των μεταναστών από την κατεστραμμένη και φλεγόμενη Μέση Ανατολή; Για να μην αναφερθούμε σε μετανάστες από την Ασία, την Ινδία και από την Αφρική και να μην αναφερθούμε στην επανεμφάνιση ασθενειών, στην έλλειψη ελέγχου, στην αύξηση της εγκληματικότητας, στη δημιουργία γκέτο σε διάφορες πόλεις, σε προξένηση καταστροφών κλπ. 

Η νότια Ευρώπη αιμορραγεί από τη διαφυγή ανθρώπων οι οποίοι λόγω της ανεργίας εγκαταλείπουν τις χώρες τους, τα σπίτια τους και τη ζωή τους για μία καλύτερη τύχη και οι οποίοι πολλές φορές καταλήγουν από νοικοκυραίοι να γίνονται παραγιοί, ζώντας σε ένα δωμάτιο και όντας εν δυνάμει υποχείρια και προϊόντα εκμετάλλευσης από τους ίδιους τους συνανθρώπους τους. 

Και επειδή είμαι σίγουρος ότι πολλοί από τους αναγνώστες μου θα με θεωρήσουν ρατσιστή και ενάντια στη μετανάστευση θα σας πω τα εξής: είμαι και εγώ ένας από αυτούς που ζήτησα καλύτερη τύχη σε μία άλλη χώρα, άρα έχω και εγώ το τίτλο του μετανάστη, ίσως σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Στην Ευρώπη και κυρίως μέσα από το νομοθετικό πλαίσιο και τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Έχουμε μπερδέψει τη μετανάστευση με την ανθρωπιστική βοήθεια, έχουμε μπερδέψει τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη με τις ανεξέλεγτες παροχές, την ελεημοσυνη και την δίχως έλεγχο είσοδο και παραμονή ξένων στοιχείων σε μία χώρα η οποία στη πληθώρα των περιπτώσεων δεν έχει τις υποδομές, το νομοθετικό πλαίσιο και την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθεί. 

Όταν η Ελλάδα που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, κυρίως στους νέους ανθρώπους, που δεν έχει ίχνος παραγωγής και δεν μπορεί να θρέψει τους δικούς της ανθρώπους, πως είναι δυνατόν να θρέψει όλους τους ξένους; 

Δείτε τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης π.χ. Αθήνα, Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Στοκχόλμη κλπ πόσο έχουν υποβαθμιστεί από την ενεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, οι οποίοι στη πλειοψηφία τους είναι παράνονοι, μπορεί ναι είναι εγκληματικά στοιχεία και οι οποίοι όταν δεν έχουν δουλειά φυσικά και θα κλέψουν, θα σκοτώσουν, θα βιάσουν και θα καταστρέψουν. 

Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να δει ρεαλιστικά το ζήτημα της μετανάστευσης τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής και για μία φορά να συμπεριφερθεί σε μία ενιαία οντότητα και να δει το πρόβλημα κατάματα. Η νότια Ευρώπη μπορεί να αποτελεί χώρο εισροής μεταναστών οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον όλεθρο του πολέμου, όμως τα σύνορα αυτά είναι σύνορα της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας ή της Ιταλίας κλπ. Η Ευρώπη θα πρέπει να σταματήσει να είναι η ψεδοψυχομάνα όλων των ξεριζωμένων και να θεσμοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές που θα βοηθήσουν τόσο την ίδια την Ευρώπη όσο και την παγκόσμια οριοθέτηση του μεταναστευτικού ζητήματος. 

Η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και εμπορευμάτων είναι θεμιτή και απαραίτητη μιας και οι πληθυσμοί και οι μετανάστες φέρνουν νέες αξίες, δεξιότητες, ήθη και έθιμα και συμβάλλουν στην παγκοσμιοποίηση και στη δημιουργία πολιτών του κόσμου. Ελευθερία όμως δεν σημαίνει ασυδοσία, δεν σημαίνει έλλειψη ελέγχου και καταστροφή και καταπάτηση των δικαιωμάτων προς χάριν όλων των ζητούτων βοήθειας και ασύλου. Ο μετανάστασης θα πρέπει να σέβεται τη χώρα στην οποία ζει, τους κανόνες, τους νόμους και τη λειτουργία των θεσμών και όχι να προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς τους κανόνες. Ο μετανάστασης αποκτά δικαιώματα όταν τηρεί τις υποχρέωσεις του. Η Ευρώπη δεν είναι ψυχομάνα, δεν είναι χωριό SOS. Αν θέλει να γίνει τότε ας θεσμοθετήσει πολιτικές, ας προβεί σε παροχή πόρων και υποδομών και ας ελέγξει επιτέλους τα σύνορά της. 

Όσο πιο γρήγορα μπούμε όλοι σε αυτή τη λογική τόσο πιο γρήγορα θα σβήσουμε τη φωτιά που ήδη καίει μέσα στην Ευρώπη, πρωτού καταστρέψει κάθε ίχνος ζωής και τα κάνει όλα στάχτη... 




No comments:

Post a Comment