Θέμα για το 2014: Ποιότητα της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών: Εξασφάλιση ενός Βιώσιμου Μέλλοντος για Όλους
- Η ποιότητα της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών προκαλεί την περιέργεια των μαθητών από νεαρή ηλικία
- Η ποιότητα της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών εκμεταλλεύεται την νέα εξέλιξη στον τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας
- Η διδακτική των βασικών επιστημών πυροδοτεί την καινοτομία που είναι απαραίτητη για την αειφόρο ανάπτυξη
- Η διδακτική των φυσικών επιστημών αντιμετωπίζει τις προκλήσεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και τοπικό επίπεδο
- Ενδυνάμωση του γυναικείου φύλου μέσω της διδακτικής των φυσικών επιστημών
Ορίστηκε από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, το 2001, η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη να αποτελέσει μια ετήσια εκδήλωση και να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο για να υπενθυμίσει τη δέσμευση που ανέλαβαν κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη της UNESCO-ICSU για την Επιστήμη (Βουδαπέστη 1999).
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη είναι να ανανεώνει την εθνική, καθώς και τη διεθνή δέσμευση για την επιστήμη για την ειρήνη και την ανάπτυξη και να τονίσει την υπεύθυνη χρήση της επιστήμης προς όφελος της κοινωνίας. Η Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στοχεύει επίσης στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημασία της επιστήμης και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της επιστήμης και των κοινωνιών.
Ιστορικά Στοιχεία
Η οργάνωση μίας εστιασμένης εκδήλωσης που να σχετίζεται με τη δέσμευση για την επιστήμη και την κοινωνία ήταν ένα από τα θετικά αποτελέσματα της Παγκόσμιας Διάσκεψης του 1999 για την επιστήμη στη Βουδαπέστη. Θεωρήθηκε μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσει, κάθε χρόνο, τη δέσμευση για την επίτευξη των στόχων που εξαγγέλλονται στη Διακήρυξη για την Επιστήμη και τη χρήση της επιστημονικής γνώσης και να ακολουθήσει τις συστάσεις της Ατζέντας για την Επιστήμη: Πλαίσιο Δράσης.
Το σκεπτικό του εορτασμού μια Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη έχει τις ρίζες του στη σπουδαιότητα του ρόλου της επιστήμης και των επιστημόνων για τη δημιουργία βιώσιμων κοινωνιών και στην ανάγκη για ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών στον τομέα της επιστήμης. Με αυτή την έννοια, μια Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη θα προσφέρει μια ευκαιρία για να δείξει στο ευρύ κοινό την σημασία της επιστήμης στη ζωή τους και να δώσει μία ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζητήσεις. Ένα τέτοιο εγχείρημα θα φέρει επίσης μια μοναδική προοπτική για την παγκόσμια έρευνα για την ειρήνη και την ανάπτυξη.
Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη γιορτάστηκε σε όλο τον κόσμο στις 10 Νοεμβρίου 2002 υπό την αιγίδα της UNESCO. Στη γιορτή συμμετείχαν πολλοί εταίροι, όπως κυβερνητικοί, διακυβερνητικοί και μη-κυβερνητικοί οργανισμοί, οι Εθνικές Επιτροπές της UNESCO, επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα, επαγγελματικές ενώσεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθηγητές φυσικών επιστημών και σχολεία.
No comments:
Post a Comment