Sunday 9 December 2012

9 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς


«Καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας έως το 2015 και να σφυρηλατήσει μια ατζέντα για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο για τα επόμενα έτη, η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαφθοράς γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Το κόστος της διαφθοράς δεν μετριέται μόνο με τα δισεκατομμύρια των δολαρίων των σπαταλώνται ή έχουν κλαπεί από κυβερνητικούς πόρους, αλλά πιο εύστοχα με την απουσία των νοσοκομείων, σχολείων, καθαρού νερού, δρόμων και γεφυρών που θα μπορούσαν να έχουν κατασκευαστεί με αυτά τα χρήματα και θα είχαν σίγουρα αλλάξει τις τύχες των οικογενειών και των κοινοτήτων.

Η διαφθορά καταστρέφει τις ευκαιρίες και δημιουργεί ανεξέλεγκτες ανισότητες. Υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη χρηστή διακυβέρνηση, καταπνίγει την οικονομική ανάπτυξη και διαστρεβλώνει τις αγορές.

Η διαφθορά επιδεινώνει επίσης τα περιβαλλοντικά προβλήματα, μέσω της παράνομης απόρριψης επικίνδυνων αποβλήτων και της παράνομης διακίνησης ζώων και φυτών. Διευκολύνεται από τη δωροδοκία και κάτω από το τραπέζι-κίνητρα που καθορίζουν το σε ποιον έχουν ανατεθεί συμβάσεις, ειδικά για πολύ προσοδοφόρα, μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής.

Η πρόληψη της διαφθοράς είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς διαθέτει 164 συμβαλλόμενα κράτη, αλλά χρειαζόμαστε την καθολική συμμόρφωση. Ιστορικό υψηλού επιπέδου συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με το κράτος δικαίου, που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης και πρόληψης της διαφθοράς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους - και οι πολίτες πρέπει να υψώσουν τη φωνή τους.

Η διαφθορά δεν είναι αναπόφευκτη. Πηγάζει από την απληστία και τον θρίαμβο του αντιδημοκρατικού λόγο των λίγων πάνω από τις προσδοκίες των πολλών. Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, καλώ όλους να εργαστούν για ένα βιώσιμο μέλλον, όπου η διαφθορά θα είναι εκτεθειμένη και θα απορρίπτεται, όπου θα επικρατεί η ακεραιότητα, και όπου θα πραγματοποιούνται οι ελπίδες και τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων»

Μήνυμα του κ. Ban Ki-moon, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ
για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, 9η Δεκεμβρίου 2012

Ο ρόλος των νέων στον αγώνα κατά της αντιμετώπισης των φαινομένων διαφθοράς 


No comments:

Post a Comment