Monday 10 December 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 10 Δεκεμβρίου


Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποτελεί κατά τη γνώμη μου ένα μεγαλειώδες κείμενο το οποίο κρύβει μέσα του το θησαυρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, τα στοιχεία των πολιτισμών των λαών του κόσμου και δίνει μία διαφορετική διάσταση στην έννοια ανθρώπινο δικαίωμα. 

Διαβάζοντας με προσοχή και αναλύοντας εις βάθος τα τριάντα αυτά άρθρα ενός πραγματικά Οικουμενικού κειμένου καταλαβαίνει κανείς ότι οι λέξεις κρύβουν ένα δέος, μια βαρύνουσας σημασίας προσοχή και ευαισθητοποίηση στο δικαίωμα του να είναι κανείς άνθρωπος. 

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έρχονται στο μυαλό μου εικόνες και σκέψεις από τη πρόσφατη επίσκεψή μου στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη. Μπαίνοντας στο κτήριο, στις αίθουσες συνεδριάσων και ειδικά στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας ένιωσα πραγματικά τη δύναμη αλλά και την ευθύνη που έχει ένας πολίτης του κόσμου, ο οποίος εργάζεται για ένα καλύτερο αύριο. 

Η ιστορία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έχει δείξει ότι πραγματικά υπάρχει η ανάγκη του να ανήκεις κάπου, του να έχεις μία ταυτότητα, έναν προσδιορισμό και να είσαι πολίτης του κόσμου. Δεν είναι εύκολο και χρειάζεται πολύς κόπος, υπομονή, παιδεία και σεβασμός τόσο στη διαφορετικότητα, όσο και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Πιστεύω ότι η σημερινή παγκόσμια κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά κυρίως κρίση θεσμών, ηθικής και μη σεβασμού του ανθρώπου και της ίδιας μας της προσωπικότητας. Ο σεβασμός προς τον άλλο αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα που απαιτεί συνεχή εκπαίδευση, συνειδητοποίηση ευθύνης και μεγαλείο ψυχής.


No comments:

Post a Comment