Thursday 21 March 2013

Παγκόσμια Ημέρα Δασών



Τα δάση καλύπτουν το ένα τρίτο της μάζας της Γης, εκτελώντας ζωτικές λειτουργίες σε όλο τον κόσμο. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 γηγενών πολιτισμών-εξαρτώνται από τα δάση για την επιβίωσή τους.

Τα δάση είναι τα πιο βιολογικά ποικίλα οικοσυστήματα στη γη, το σπίτι για περισσότερο από το ήμισυ των χερσαίων ειδών ζώων, φυτών και εντόμων. Τα δάση προσφέρουν καταφύγιο,  θέσεις εργασίας και ασφάλεια σε πληθυσμούς που εξαρτώνται από αυτά.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη μάχη μας κατά της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση συμβάλλουν στην ισορροπία του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα και στην υγρασία του αέρα. Προστατεύουν τις λεκάνες απορροής, οι οποίες παρέχουν γλυκό νερό σε ποτάμια.

Ωστόσο, παρά όλες αυτά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την υγεία, εμείς καταστρέφουμε τα ίδια τα δάση που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Η παγκόσμια αποδάσωση συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό - 13 εκατομμύρια εκτάρια δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο. Η αποδάσωση ευθύνεται για το 12 με 20 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ιστορικό

Η Διεθνής Ημέρα Δασών και Δέντρων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου για την ευαισθητοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιωσιμότητα όλων των τύπων δασών, προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το ψήφισμα A/RES/67/200 στις 21 ​​Δεκεμβρίου 2012, με το οποίο δήλωσε ότι από το 2013, η 21η Μαρτίου κάθε έτους, επρόκειτο να εορτάζεται ως Διεθνή Ημέρα Δασών και Δέντρων.

Το ψήφισμα ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να οργανώσουν δραστηριότητες που αφορούν σε όλους τους τύπους των δασών, και τα δέντρα έξω από τα δάση, όπως οι εκστρατείες δενδροφύτευσης. 

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα κ. Ban Ki-moon για το 2013

Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Καλύπτουν σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη και παρέχουν μια πολύτιμη ποικιλία από κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. 

Τα τρία τέταρτα του γλυκού νερού προέρχονται από δασικές περιοχές λεκάνης απορροής. Τα δάση εξισορροπούν τις κλίσεις του εδάφους και συμβάλλουν στην πρόληψη κατολισθήσεων. Προστατεύουν τις παράκτιες κοινότητες από τσουνάμι και καταιγίδες. Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το ξύλο για καύσιμη ύλη. Περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα δάση για τροφή και εισόδημα, και 750 εκατομμύρια ζουν μέσα σε αυτά.

Με την ανακήρυξη της Διεθνούς Ημέρας Δασών και Δέντρων, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δημιουργήσει μια νέα πλατφόρμα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία όλων των τύπων των δασικών οικοσυστημάτων για την αειφόρο ανάπτυξη.

Τα δάση είναι συχνά στην πρώτη γραμμή των ανταγωνιστικών απαιτήσεων σε συνδυασμό με την αστικοποίηση και τις καταναλωτικές ανάγκες της αύξηση του πληθυσμού που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών, της μεγάλης κλίμακας γεωργία και την εξόρυξη πολύτιμης ξυλείας, πετρελαίου και των μετάλλων. Συχνά, οι δρόμοι που παρέχουν υποδομή διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για άλλους χρήστες και επιδεινώνουν περαιτέρω το ποσοστό των καταστροφής δασών και της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Τα δάση αποτελούν επίσης στοιχείο ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μπορούν να αποθηκεύουν περισσότερο άνθρακα από ό, τι είναι στην ατμόσφαιρα. Η αποψίλωση των δασών και των αλλαγών στη χρήση της γης αντιπροσωπεύουν το 17 τοις εκατό από τις ανθρώπινες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Καθώς τα καιρικά φαινόμενα αλλάζουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, πολλές δασικές περιοχές γίνονται όλο και πιο ευάλωτες. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη μιας παγκόσμιας, χωρίς αποκλεισμούς, νομικά δεσμευτική συμφωνίας για την αλλαγή του κλίματος, που θα ασχοληθεί με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να ενθαρρύνει την προστασία και την αειφόρο διαχείριση των δασών.
 
Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις.

Το συνολικό ποσοστό της αποψίλωσης των δασών έχει μειωθεί κατά 20 τοις εκατό περίπου κατά την τελευταία δεκαετία. Θα πρέπει τώρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για την προστασία των δασών, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσής τους στην μετά το 2015 ατζέντα για την ανάπτυξη και των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Σε αυτή την πρώτη Διεθνή Ημέρα Δασών και Δέντρων, καλώ τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και όλους τους τομείς της κοινωνίας να δεσμευτούν για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών, την πρόληψη της υποβάθμισης των δασών, τη μείωση της φτώχειας και την προώθηση της βιώσιμης διαβίωσης για όλους τους εξαρτώμενους από τα δάση λαών.

No comments:

Post a Comment