Thursday 21 March 2013

Διεθνής Ημέρα του Νορούζ


Η Διεθνής Ημέρα του Νορούζ ανακηρύχθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο ψήφισμά του A/RES/64/253 του 2010, με πρωτοβουλία διαφόρων χωρών που μοιράζονται αυτές τις διακοπές (Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Ελλάδα , το Ιράν (Ισλαμική Δημοκρατία του), το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και την Τουρκία. 



Χαραγμένο το 2009 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ως πολιτιστική παράδοση που παρατηρείται από πολλούς λαούς, το Νορούζ είναι μια προγονική γιορτή που σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης και την ανανέωση της φύσης. Προάγει τις αξίες της ειρήνης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και εντός των οικογενειών, καθώς και της συμφιλίωσης και της γειτονίας, συμβάλλοντας έτσι στην πολιτισμική πολυμορφία και στη φιλίας μεταξύ των λαών και των διαφορετικών κοινοτήτων.


Ιστορικό

Η λέξη Νορούζ (Novruz, Navruz, Nooruz, Nevruz, Nauryz), σημαίνει νέα μέρα. Η ορθογραφία και η προφορά του μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα.

Το Νορούζ σηματοδοτεί την πρώτη ημέρα της άνοιξης και γιορτάζεται την ημέρα της αστρονομικά εαρινής ισημερίας, η οποία συνήθως εμφανίζεται στις 21 Μαρτίου. Γιορτάζεται ως την αρχή του νέου έτους από περισσότερο από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει γιορταστεί για πάνω από 3000 χρόνια στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές.

Το Νορούζ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τα ιδανικά της ειρήνης και της καλής γειτονίας. Οι παραδόσεις και τα τελετουργικά του αντανακλούν τα πολιτιστικα και πανάρχαια έθιμα των πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης, τα οποία επηρέασαν εκείνους τους πολιτισμούς μέσα από την ανταλλαγή των ανθρώπινων αξιών.

Το Νορούζ αναφέρεται την κατάφαση της ζωής σε αρμονία με τη φύση, την ευαισθητοποίηση της άρρηκτης σχέσης μεταξύ της εποικοδομητικής εργασίας και τους φυσικούς κύκλους της ανανέωσης και ένα σχολαστικό σεβασμό και στάση απέναντι φυσικές πηγές της ζωής.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της «κουλτούρας της ειρήνης», τα κράτη-μέλη του Αφγανιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, της Αλβανία, της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, του Ιράν (Ισλαμική Δημοκρατία του), της Ινδίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν και της Τουρκία καταρτίζεται και εφαρμόζεται ένα σχέδιο ψηφίσματος (A/64/L.30) με τίτλο «Παγκόσμια Ημέρα του Νορούζ» στη συνεχιζόμενη 64η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την εξέταση και την έγκρισή της.

Στην 71η συνεδρίαση της ολομέλειας στις 23 Φεβρουαρίου του 2010, η Γενική Συνέλευση εξέφρασε ικανοποίηση για την ένταξη του Νορούζ στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας από τα Ηνωμένα Έθνη του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού στις 30 Σεπτεμβρίου 2009.

Αναγνώρισε επίσης την 21η Μαρτίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Νορούζ, και κάλεσε τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως τις σχετικές εξειδικευμένες υπηρεσίες τους, τα ταμεία και τα προγράμματα, και κυρίως των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, καθώς και τους ενδιαφερόμενους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, καθώς και μη-κυβερνητικές οργανώσεις, να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τα κράτη όπου γιορτάζεται το Νορούζ.


Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon

Αυτή η ιδιαίτερη στιγμή του έτους φέρνει κοντά διαφορετικούς ανθρώπους σε μια περιοχή πλούσια πολιτισμικά, για την ετήσια γιορτή του Νορούζ, μια γιορτή από τις μεγαλύτερες δυνάμεις που μας ενώνουν.

Η σήμανση του Νέου Έτους με την πρώτη ημέρα της άνοιξης, το Νορούζ είναι μια πανάρχαια παράδοση σε πολλές χώρες της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας Ασίας, στο Καύκασο, τα Βαλκάνια και πέρα.

Το Νορούζ γεννά ένα ευρύ φάσμα των πολιτιστικών εκφράσεων. Εορταστικές τελετές μπορούν να λάβουν τη μορφή των ιπποδρομιών, της παραδοσιακής πάλης, τραγούδια σε διάφορες γλώσσες, ιστορίες σχετικά με το μυθολογικό βασιλιά Jamshid, ή ανάβοντας κεριά μπροστά από τα σπίτια. Αυτές οι διαφορετικές εκφάνσεις του πνεύματος του Νορούζ φέρουν το ίδιο μήνυμα της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Μια εντυπωσιακή σειρά από χώρες βοήθησαν στην επιτυχημένη πρωτοβουλία στο να εγγράψουν το Νορούζ στον κατάλογο της UNESCO ως εκπρόσωπος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Αυτή η κοινή προσπάθεια του Αζερμπαϊτζάν, της Ινδίας, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, του Κιργιστάν, του Πακιστάν, της Τουρκία και του Ουζμπεκιστάν, η ίδια απέδειξε την αξία της ενότητας στην πολυμορφία.

Το Νορούζ κάνει περισσότερα από ό, τι να φέρει τις χώρες κοντά. Μας θυμίζει να αγαπάμε τον πλανήτη που μοιραζόμαστε. Αναδεικνύοντας την ομορφιά της φύσης και την ανανέωση της άνοιξης, μπορεί να εμπνεύσει τους ιερείς και τους θεατές του Νορούζ να προάγουν μία μεγαλύτερη και καλύτερη περιβαλλοντική διαχείριση.

Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα του Νορούζ, θα στείλω τις καλύτερες ευχές μου σε όσους γιορτάζουν, και εκφράζουν την ελπίδα ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με την ομορφιά της φύσης, την υπόσχεση της άνοιξης και της δύναμη του πολιτισμού στην οικοδόμηση της ειρήνης.

No comments:

Post a Comment