Monday 24 March 2014

24 Μαρτίου 2014: Διεθνής Ημέρα για το Δικαίωμα στην Αλήθεια σχετικά με τις Κατάφωρες Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων


Την ημέρα αυτή το 1980, o υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο σεβασμιότατος Monsignor Óscar Arnulfo Romero, δολοφονήθηκε. Κάθε χρόνο, η διεθνής κοινότητα τιμά την κληρονομιά του με την παρατήρηση της ημέρας για το Δικαίωμα στην Αλήθεια σχετικά με τις Κατάφωρες Παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την Αξιοπρέπεια των Θυμάτων. Οι εορτασμοί των επετείων αψηφούν την προσπάθεια των δολοφόνων του να φιμώσουν τις κραυγές του για τη δικαιοσύνη και ενισχύουν τη σημασία της διαρκούς προσπάθεις για τη προστασία του συνόλου των θεμελιωδών ελευθεριών. 

Αυτή η ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη στη μνήμη όλων των θυμάτων των κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην υποστήριξη όλων εκείνων που προωθούν και προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δικαίωμα στην αλήθεια είναι, ατομικό και συλλογικό. Κάθε θύμα έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια και πως οι παραβιάσεις το επηρεάζουν. Η ενημέρωση της ευρύτερης κοινωνίας για τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το πώς έχουν παραβιαστεί είναι ένα ζωτικής σημασίας διασφάλισης κατά των επαναλαμβανόμενων καταχρήσεων.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει μια σειρά από προσπάθειες για να αποκαλυφθούν τα στοιχεία σχετικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και για την προώθηση της δικαιοσύνης, προτείνει αποζημιώσεις και μεταρρυθμίσεις. Κατά το παρελθόν έχουμε υποστηρίξει Επιτροπές της Εξεταστικής για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τη Συρία και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και τη δημιουργία μιας αλήθειας και την αξιοπρέπεια της Επιτροπής στην Τυνησία.

Το δικαίωμα στην αλήθεια συνδέεται με τα δικαιώματα στη δικαιοσύνη, στην αποκατάσταση και στις εγγυήσεις της μη επανάληψης. Ο Ειδικός Εισηγητής που διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2012 για την προώθηση αυτών των στόχων ανέλυσε επιλεγμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιτροπές αλήθειας σε μεταβατικές περιόδους και έχει προτείνει απαντήσεις για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών αυτών.


No comments:

Post a Comment