Monday 24 March 2014

24 Μαρτίου 2014: Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης



Το 2014 , το σύνθημα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης είναι "Να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια".

Η φυματίωση είναι ιάσιμη, αλλά οι τρέχουσες προσπάθειες για την εξεύρεση, τη θεραπεία και τη θεραπεία που λαμβάνει ατομικά ο κάθε πάσχων δεν είναι επαρκείς. Από τα 9 εκατομμύρια ανθρώπων το χρόνο που αρρωσταίνουν με φυματίωση, το ένα τρίτο από αυτά είναι "χαμένοι" από τα συστήματα υγείας. Πολλά από αυτά τα 3 εκατομμύρια ανθρώπων ζουν σε φτωχότερες χώρες του κόσμου, πιο ευάλωτες κοινότητες ή σε περιθωριοποιημένους πληθυσμούς όπως οι διακινούμενοι εργαζόμενοι, οι πρόσφυγες και οι εσωτερικά εκτοπισμένοι, οι φυλακισμένοι, οι αυτόχθονες λαοί, οι εθνικές μειονότητες και οι χρήστες ναρκωτικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης παρέχει την ευκαιρία για τα θιγόμενα άτομα και τις κοινότητες στις οποίες ζουν, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τις κυβερνήσεις, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και τους διεθνείς εταίρους να καλέσουν για περαιτέρω δράση για να φθάσουμε τα 3 εκατομμύρια. Όλοι οι εταίροι μπορούν να βοηθήσουν με το να προωθήσουν καινοτόμες προσεγγίσεις για να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι πάσχουν από φυματίωση έχουν πρόσβαση στη διάγνωση της φυματίωσης και τη θεραπεία.

Το βάρος της φυματίωσης

H Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης είναι μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το βάρος της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο και το καθεστώς της πρόληψης και του ελέγχου της φυματίωσης. Η hμέρα είναι επίσης μια ευκαιρία για να κινητοποιηθεί η πολιτική και h κοινωνική δέσμευση για περαιτέρω πρόοδο.

Η πρόοδος προς την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη μείωση των κρουσμάτων φυματίωσης και των θανάτων κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξε εντυπωσιακή: Η θνησιμότητα από τη φυματίσωση έχει μειωθεί πάνω από 45 % σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1990, και η συχνότητα μειώνεται. Νέα εργαλεία για τη φυματίωση, όπως η ταχεία διάγνωση βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου σε συνδυασμό με νέα φάρμακα που σώζουν ζωές.


Αλλά η παγκόσμια επιβάρυνση παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα και με σημαντικές προκλήσεις να παραμένουν.

  • Το 2012, υπήρξαν περίπου 8,6 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις φυματίωσης και 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση.
  • Πάνω από το 95 % των θανάτων από φυματίωση συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Οι φτωχές κοινότητες και οι ευάλωτες ομάδες που πλήττονται περισσότερο, αλλά αυτή η αερομεταφερόμενη ασθένεια αποτελεί κίνδυνο για όλους.
  • Η φυματίωση είναι μεταξύ των κορυφαίων 3 αιτιών θανάτου των γυναικών ηλικίας 15 έως 44.
  • Υπήρξαν περίπου 500.000 περιπτώσεις και 74.000 θάνατοι παιδιών το 2012.

No comments:

Post a Comment