Sunday 24 August 2014

23 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του


Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υπενθύμιση του Δουλεμπορίου και της Κατάργησής του, είναι ιδιαίτερα σημαντική το 2014, έτος της 210ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αϊτής και της 20ης επετείου του εκπαιδευτικού και πολιτισμικού προγράμματος Slave Route Project της UNESCO, ενός πρωτοποριακού έργου που βοήθησε στην eπιτάχυνση της έρευνας για την ευαισθητοποίηση της ιστορίας της δουλείας και των συνεπειών της. 


Η ιστορία του δουλεμπορίου δε αναφέρεται μόνο στη ταλαιπωρία που υπέστησαν, αλλά και στη τελικά νικηφόρα πάλη για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συμβολίζεται από την εξέγερση των σκλάβων στο Saint-Domingue τη νύχτα της 22-23 Αυγ 1791. Αυτός ο αγώνας έχει ενισχύσει τη διαρκή συνειδητοποίηση της ισότητας όλων των ανθρώπων και των γυναικών, που όλοι έχουμε κληρονομήσει άμεσα. Αυτό το όραμα της χειραφέτησης θα πρέπει να καθοδηγεί τη προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε έναν πολιτισμό της ανοχής και του σεβασμού. 

Τα εκπαιδευτικά και πολιτισμικά προγράμματα της UNESCO και η υποστήριξη για την ιστορική έρευνα πρόκειται να αναδείξουν το πλούτο των παραδόσεων των αφρικανικών λαών που έχουν σφυρηλατηθεί στο πρόσωπό του των ανθρώπων αυτών που βίωσαν όλες αυτές τις αντιξοότητες - στην τέχνη, τη μουσική, το χορό και τον πολιτισμό στην ευρύτερη έννοιά του, δημιουργώντας ακατάλυτους δεσμούς μεταξύ των λαών και των ηπείρων και μη αναστρέψιμη μετατροπή του προσώπου της κοινωνίας. Αυτή η κληρονομιά είναι ανεκτίμητη για να ζούμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο γεμάτο ειρήνη στην παραμονή της Διεθνούς Δεκαετίας για τα Άτομα Αφρικανικής Καταγωγής (2015-2024). 

Η μετάδοση αυτής της ιστορίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στους πυλώνες της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών και στη πλήρη επίγνωση των κινδύνων του ρατσισμού και της προκατάληψης. Επίσης μας βοηθά να συνεχίσουμε την κινητοποίηση ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων που εξακολουθούν να επηρεάζουν περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους  σε όλο τον κόσμο. 

Γεμάτα αλήθεια τα λόγια του Aimé Césaire, ο οποίος δήλωσε από την Ακρόπολη στην Αϊτή: "για αυτούς τους ανθρώπους που τους γονάτισαν, χρειάζεται ένα μνημείο για να σταθούν ξανά στα πόδια τους"


Η UNESCO συμβάλλει ενεργά στο σχεδιασμό ενός Μόνιμου Μνημείου Μνήμης των Θυμάτων της Δουλείας και των Σκλάβων του Διατλαντικού Εμπορίου, που να καθιερωθεί στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. 


Η ημέρα αυτή θα πρέπει σηματοδοτήσει την ένταση των προσπαθειών όλων μας για να εξασφαλιστεί ότι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι σκλάβοι θα κερδίσει την αναγνώριση των οικουμενικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών του κόσμου. 


No comments:

Post a Comment