Sunday 24 August 2014

23 Αυγούστου:Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ναζισμού και του Σταλινισμού


Στις 23 Σεπτεμβρίου 2008, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε την 23η Αυγούστου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Σταλινισμού και του Ναζισμού. Το 2013, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μνήμης και Αλληλεγγύης ξεκίνησε με ένα ειδικό σήμα για τη διατήρηση της μνήμης των θυμάτων των μαζικών εκτοπίσεων και εξοντώσεων. Οι εκδηλώσεις και η ημέρα μνήμης είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι θυμάμαι, ότι θυμόμαστε. Μια απλή χειρονομία που έχει ως σκοπό να ενώσει τους Ευρωπαίους σε επαγρύπνηση για αποφυγή του ολοκληρωτισμού. Μια χειρονομία που πρέπει να είναι καθολική σε όλους και απολιτική, αλλά ακόμα μια χειρονομία που δείχνει ότι θυμόμαστε τα θύματα, τους ήρωες, και τους συμμετέχοντες από εκείνα τα χρόνια, όταν το κακό κυριάρχησε στο ήμισυ της ηπείρου.


Δούκας Gyula Batthyány. Διάσημος ζωγράφος, απόγονος του πρώτου πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Δούκα Lajos Bathyány. Αντι-Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά τον πόλεμο εξορίστηκε από το δικό του κάστρο και έζησε στο σπίτι του πρώην υπηρέτη του. Το 1953 καταδικάστηκε με χαλκευμένες κατηγορίες σε οκτώ χρόνια φυλάκιση και στέρηση των περιουσιακών του στοιχείων. Πέθανε το 1959 σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Βουδαπέστη.


Czesława Kwoka (1928-1943) - Πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στην ηλικία 14 ετών. Ήταν ένα από τα παιδιά περιφέρειας Zamość, που αποστέλλονται από τους Γερμανούς στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως κατά τη διάρκεια της της εξέγερσης Zamość. Δολοφονήθηκε με ένεση φαινόλης.


Witold Pilecki (1901-1948) - Πολωνός στρατιώτης. Συγγραφέας της πρώτης έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Μετά την απόδρασή του από το στρατόπεδο, Pilecki πήρε μέρος στην εξέγερση της Βαρσοβίας τον Αύγουστο του 1944 και καταδικάστηκε σε θάνατο το 1948 από το Υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας με την κατηγορία της εργασίας του για τον «ξένο ιμπεριαλισμό».














No comments:

Post a Comment