Tuesday 19 August 2014

19 Αυγούστου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης


Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης τηρείται κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου, την ημέρα που το 2003, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.. Είναι μια ημέρα που έχει ως στόχο να τιμήσει όλους τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής υπηρεσίας και να εορταστεί το πνεύμα που εμπνέει το ανθρωπιστικό του έργο σε όλο το κόσμο.

Η φετινή εορτή έρχεται να τιμήσει και να φέρει στο προσκήνιο ανθρωπιστές σε όλο τον κόσμο και να σκιαγραφίσει το προφίλ του ήρωα των ανθρωπιστικών δράσεων-άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα της ζωής, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν τη διαφορά. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παράγουν απίστευτο και μεγίστης σημασίας έργο. Αλλά, δυστυχώς, κάποιοι από αυτούς πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσεης στοχεύει στο να τιμούμε αυτούς τους ανθρωπιστές που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο με σκοπό να βοηθήσουν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Να θυμηθούμε τις θυσίες τους και να προσφέρουμε την υποστήριξή μας σε όλους εκείνους που διακινδυνεύουν με την ίδια τους τη ζωή κάθε μέρα. 

Φέτος τα Ηνωμένα Έθνη και το σύνολο των εταίρων συνεχίζουν την εκστρατεία που είναι πρωτοποριακή στο είδος της και που ονομάζεται "Ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ..." η οποία είναι η πρώτη-στο είδος της έργο που μετατρέπει τα λόγια σε βοήθεια.







Ιστορικό

Το Δεκέμβριο του 2008, η εξηκοστή τρίτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ορίσει τη 19η Αυγούστου ως τη Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης. 


Η 19η Αυγούστου είναι η ημερομηνία κατά την οποία μια βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην έδρα του ΟΗΕ στη Βαγδάτη το 2003, σκότωσε 22 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και του απεσταλμένου του ΟΗΕ Sergio Vieira de Mello. 


Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης τιμά εκείνους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε ανθρωπιστική υπηρεσία και εκείνους, οι οποίοι συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια και ανακούφιση σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας. 


Η Ημέρα επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στις ανθρωπιστικές ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο και τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών. 


Κάθε χρόνο, οι καταστροφές προκαλούν τεράστια ταλαιπωρία για εκατομμύρια ανθρώπους- συνήθως σε φτωχότερες χώρες, σε πιο περιθωριοποιημένα και ευάλωτα άτομα στον κόσμο. 


Οι εργαζόμενοι σε δράσεις ανθρωπιστικής βοήθειας προσπαθούν να παρέχουν σωτηρία, βοήθεια και μακροπρόθεσμη αποκατάσταση σε πληγείσες κοινότητες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στον κόσμο και χωρίς διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, την κοινωνική ομάδα, τη θρησκεία, το φύλο, τη φυλή ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια βασίζεται σε μια σειρά από θεμελιώδεις αρχές, συμπεριλαμβανομένων του ανθρωπισμού, της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι σεβαστοί και να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη, ώστε να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια. 

Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να είναι μέλη της διεθνούς κοινότητας, αλλά οι περισσότεροι προέρχονται από τη χώρα στην οποία εργάζονται. Αντικατοπτρίζουν όλους τους πολιτισμούς, τις ιδεολογίες και τα υπόβαθρα και είναι ενωμένοι από τη δέσμευσή τους προς την ανθρωπότητα. 

Απαντώντας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι μόνο μία πτυχή του ανθρωπιστικού έργου. Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές δράσεις υποστηρίζουν επίσης τις κοινότητες με σκοπό να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μετά από καταστροφές, για να γίνει πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις, για να υπερασπιστούν τις φωνές τους να ακουστούν και για την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης σε περιοχές συγκρούσεων.

No comments:

Post a Comment