Monday 8 September 2014

8 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού



Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού για το 2014 είναι "Παιδεία και Βιώσιμη Ανάπτυξη". Ο αλφαβητισμός είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που απαιτούνται για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς ενδυναμώνει τους ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ολοκλήρωσης. Αποτελεί τη βάση για τη δια βίου μάθηση και διαδραματίζει καίριο και θεμελιώδες ρόλο στη δημιουργία μίας βιώσιμης, ευημερούσας και ειρηνικής κοινωνίας. 

Η δεξιότητες αλφαβητισμού που αναπτύσσονται από ένα βασικό έως προχωρημένο επίπεδο σε όλη τη ζωή, είναι μέρος των ευρύτερων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την κριτική σκέψη, την υπευθυνότητα, τη συμμετοχική διακυβέρνηση, τη βιώσιμη κατανάλωση και τον τρόπο ζωής, την οικολογική συμπεριφορά, την προστασία της βιοποικιλότητας, τη μείωση της φτώχειας, καθώς και τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού θα πρέπει να γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Μια κύρια παγκόσμια γιορτή θα λάβει χώρα στη Ντάκα, όπου η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές σε συνεργασία με την UNESCO θα οργανώσει το Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Αλφαβητισμός και εκπαίδευση για κορίτσια και γυναίκες: θεμέλια για τη βιώσιμη ανάπτυξη". Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνει και η απονομή του Βραβείου Αλφαβητισμού της UNESCO με την υποστήριξη από την πρωτοβουλία Global Education First του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Γιατί είναι σημαντικός ο αλφαβητισμός;  

Ο αλφαβητισμός αποτελεί ένα ανθρώπινο δικαίωμα, ένα εργαλείο προσωπικής ενδυνάμωσης και ένα μέσο για την κοινωνική και ανθρώπινη ανάπτυξη. Οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες εξαρτώνται από τον αλφαβητισμό.  

Ο αλφαβητισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της βασικής εκπαίδευσης για όλους, και είναι απαραίτητος για την εξάλειψη της φτώχειας, τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, τον περιορισμό της αύξησης του πληθυσμού, την επίτευξη της ισότητας των φύλων και τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο αλφαβητισμός αποτελεί τον πυρήνα της Εκπαίδευσης για Όλους. 

Μια καλής ποιότητας βασική εκπαίδευση εξοπλίζει τους μαθητές με τις δεξιότητες αλφαβητισμού για τη ζωή και την περαιτέρω μάθηση. Οι εγγράμματοι γονείς είναι πιο πιθανό να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι εγγράμματοι άνθρωποι είναι σε καλύτερη θέση στο να έχουν πρόσβαση σε συνεχή προώθηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και εγγράμματες κοινωνίες μπορούν να αναπτυχθούν καλύτερα και πιο βιώσιμα. 


No comments:

Post a Comment