Friday 21 March 2014

21 Μαρτίου 2014: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων


Θέμα για το 2014:  "Ο ρόλος των ηγετών στην Καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων"

Η Διακήρυξη του Ντέρμπαν και του Προγράμματος Δράσης που εγκρίθηκαν κατά την Παγκόσμια Διάσκεψη κατά του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2001 υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο που καλούνται και οφείλουν να παίξουν οι πολιτικοί ηγέτες και τα πολιτικά κόμματα στην καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας. 

Στην Παγκόσμια Διάσκεψη και στην επακόλουθη Αναθεωρητική Διάσκεψη, τα κράτη αναγνώρισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη προώθηση του σεβασμού και της εμπιστοσύνης μεταξύ των διαφόρων ομάδων μέσα στην κοινωνία και .ότι πρέπει να είναι μια κοινή αλλά συνάμα διαφοροποιημένη ευθύνη του σκοπού των  κυβερνητικών θεσμών, των πολιτικών ηγετών, των λαϊκών οργανισμών και των πολιτών.  

Το φετινό θέμα επιλέχθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με σκοπό να επισημανθούν οι βασικοί ηγέτες του ρόλου που οφείλουν να διαδραματίζουν στην κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων.

Ιστορικό πλαίσιο

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων παρατηρείται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου. Την ημέρα εκείνη, το 1960, η αστυνομία άνοιξε πυρ και σκότωσε 69 ανθρώπους σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Sharpeville της Νότιας Αφρικής, κατά του απαρτχάιντ. Καλώντας την ημέρα αυτή το 1966, η Γενική Συνέλευση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την εξάλειψη όλων των μορφών φυλετικών διακρίσεων (ψήφισμα 2142 ( ΧΧΙ ) ).

Το 1979, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που θα αναληφθούν κατά το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων (A/RES/34/24). Σε αυτή τη συνάντηση, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι η εβδομάδα αλληλεγγύης προς τους λαούς που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ξκινώντας στις 21 Μαρτίου, θα διοργανώνεται ετησίως σε όλα τα κράτη μέλη.

Από τότε, το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική έχει - ήδη διαλυθεί. Το σύνολο των πατσιστικών νόμων και πρακτικών - έχουν - έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες, και εμείς - διαμορφώσουμε ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, με οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η Σύμβαση πλησιάζει στην καθολική επικύρωση, υπάρχουν, σε όλες τις περιοχές, πάρα πολλά άτομα, κοινότητες και κοινωνίες που υποφέρουν από την αδικία και το στίγμα που φέρνει ο ρατσισμός.


Φυλετικές διακρίσεις

Φυλετικές και εθνικές διακρίσεις συμβαίνουν σε καθημερινή βάση και εμποδίζουν τη πρόοδο για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές - από τις βασικές αρχές είναι η άρνηση στα άτομα της ισότητας που οδηγεί στην τροφοδότηση του εθνοτικού μίσους που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία. Ο αγώνας κατά του ρατσισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα και βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανησυχεί για το θέμα αυτό, καθώς το θεμέλιο και η απαγόρευση των φυλετικών διακρίσεων κατοχυρώνεται σε όλες τις βασικές διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τοποθετεί τις υποχρεώσεις για τα κράτη και τις εργασίες για την εξάλειψη των διακρίσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή της ισότητας απαιτεί τα μέλη να εγκρίνουν ειδικά μέτρα για την εξάλειψη πρακτικών που συμβάλλουν στη διαιώνιση των φυλετικών διακρίσεων.  .

No comments:

Post a Comment