Monday 21 December 2009

Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της Καινοτομίας

Στα πλαίσια ενός διεθνούς συνεδρίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δημιουργικότητας και Καινοτομίας  που έλαβε χώρα στη Σουηδία, αποτέλεσε γενική ομολογία και παραδοχή το γεγονός ότι η αυξανόμενη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο και η ενεργός συμμετοχή των νέων αποτελούν τους βασικότερους παράγοντες για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας. Χαρακτηριστικά η συμμετέχουσα Anna Kirah από τη συμβουλευτική εταιρία CPH Design δήλωσε ότι "Η καινοτομία αποτελεί μία πραγματικότητα παγκόσμια και όλοι θα πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Θα πρέπει να δώσουμε σε όλους τα κατάλληλα εκείνα εργαλεία και δεξιότητες τέτοιες ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ενεργα στη διαδικασία".

Σημαντικά σημεία:

1.Δράση για την έρευση, επιλογή και υποστήριξη δημιουργικών ανθρώπων.
2.Συμμετοχή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Σουηδίας, οι συμμετέχοντες των οποίων επιχειρηματολόγησαν και κατέληξαν στην "ιδέα της σύμμιξης" η οποία προσδίδει το αμάλγαμα ιδεών και απόψεων σε μία νεότερη και πιο ενδυναμωμένη οντότητα. 
3.Υποστήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων, αναγέννηση και επανασχεδιασμός  των εκπαιδευτικών συστημάτων έτσι ώστε να παγιωθεί η ποιότητα και η δημιουργικότητα σε όλα τα επίπεδα. Η επισήμαντση εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδράζεται στη σημασία των αλλαγών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και όχι μόνο στη συμβολή μεμονωμένων καθηγητών και μαθητών.
4.Ενώ το Ευρωπαϊκό Έτος Καινοτομίας και Δημιουργικότητας οδεύει προς το τέλος οι συμμετέχοντες έδωσαν ένα νέο τόνο αισιοδοξίας λέγοντας ότι αυτό αποτελεί μόνο η αρχή και ότι όλοι θα πρέπει να δεσμευτούν για ενεργή συμμετοχή και προώθηση των ιδεών στο μέλλον.
5.Γέφυρα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Έτους για τη Δημιουργικότητα και τη Καινοτομία και του Ευρωπαϊκού Έτους για τη καταπολέμηση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Η καινοτομία μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στη καταπολέμηση της φτώχειας. Δεν θα πρέπει να το δούμε μόνο σαν μία πολιτική κατευθυνόμενη μόνο στις φτωχειές περιοχές του πλανήτη μας αλλά σαν μία πρωτοβουλία από την οποία όλοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν.

No comments:

Post a Comment