Friday 20 February 2015

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης


Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2015

Τερματισμός της εμπορίας ανθρώπων και της καταναγκαστικής εργασίας

Για τα Ηνωμένα Έθνη, η επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους είναι στο επίκεντρο της παγκόσμιας αποστολής τους για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η υιοθέτηση από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας της Διακήρυξης για την κοινωνική δικαιοσύνη για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση αποτελεί μόνο ένα πρόσφατο παράδειγμα της δέσμευσης του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών για την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Διακήρυξη επικεντρώνεται στη διασφάλιση δίκαιων αποτελεσμάτων για όλους, μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού διαλόγου και των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία.

Η Γενική Συνέλευση ανακήρυξε την 20η Φεβρουαρίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης το 2007, καλώντας τα κράτη μέλη να αφιερώσουν την ημέρα αυτή για την προώθηση των εθνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους στόχους και τους σκοπούς της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη και της εικοστής τετάρτης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης. Η Τήρηση της Παγκόσμιας Ημέρας της Κοινωνικής Δικαιοσύνης θα πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξάλειψη της φτώχειας, την προώθηση της πλήρους απασχόλησης και της αξιοπρεπούς εργασίας, της ισότητας των φύλων και της πρόσβασης στην κοινωνική ευημερία και τη δικαιοσύνη για όλους.

Ανθρώπινη εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία

Η καταναγκαστική εργασία μπορεί να λάβει διαφορετικές μορφές, συμπεριλαμβανομένων τα δεσμά του χρέους, του λαθρεμπορίου και άλλων μορφών σύγχρονης δουλείας. Τα θύματα που είναι τα πιο ευάλωτα - γυναίκες και κορίτσια που εξαναγκάζονται στην πορνεία, οι μετανάστες παγιδευμένοι στα δεσμά του χρέους, και τα κάτεργα ή η εκμετάλλευση των εργαζομένων που είναι φυλακισμένοι εκεί με σαφώς παράνομες τακτικές και που πληρώνονται ελάχιστα ή τίποτα.

Τον Ιούνιο του 2014, οι κυβερνήσεις, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι στη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας αποφάσισαν να δώσουν νέα ώθηση στον παγκόσμιο αγώνα κατά της αναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων και των πρακτικών σύγχρονης δουλείας, για την εξάλειψη όλων των μορφών καταναγκαστικής εργασίας. 

Η κοινωνική δικαιοσύνη συχνά σχετίζεται με τη δράση για την ανάπτυξη μιας δίκαιης κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας την αδικία και αναγνωρίζοντας τη διαφορετικότητα. Η κοινωνική δικαιοσύνη γενικά ταυτίζεται με την έννοια της ισότητας ή των ίσων ευκαιριών στην κοινωνία. Παρά το γεγονός ότι η ισότητα είναι αναμφισβήτητα μέρος της κοινωνικής δικαιοσύνης, η φράση «ίσες ευκαιρίες» και άλλες παρόμοιες φράσεις όπως «προσωπική ευθύνη» έχουν χρησιμοποιηθεί για να μειώσουν τη δυνατόητα υλοποίησης της κοινωνικής δικαιοσύνης, δικαιολογώντας τεράστιες ανισότητες στη σύγχρονη κοινωνία .

Ουσιαστικά, η κοινωνική δικαιοσύνη συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μοιράζονται μια κοινή ανθρωπιά και ως εκ τούτου έχουν το δικαίωμα σε θεραπεία, την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τη δίκαιη κατανομή των κοινοτικών πόρων. Σε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, οι άνθρωποι δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις ενάντια στην ευημερία τους, έλεγχο ή προκαταλήψεις με βάση τους το φύλο, τη θρησκεία, την ηλικία, τη φυλή, τις πεποιθήσεις, την αναπηρία, την τοποθεσία, την κοινωνική τάξη, τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ή άλλο παρόμοιο χαρακτηριστικό.

Η σημερινή παγκόσμια ημέρα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δουν πώς η κοινωνική δικαιοσύνη επηρεάζει την εξάλειψη της φτώχειας, επικεντρώνεται στο στόχο της επίτευξης πλήρους απασχόλησης και υποστηρίζει την κοινωνική ένταξη. Η κοινωνική δικαιοσύνη ενισχύει έμμεσα την κοινωνική ενότητα, τη σταθερότητα και την αρμονία. Αυτή η μέρα επαναλαμβάνει ότι ο πολιτισμός πρέπει να υποστηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη, μια υψηλή άποψη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλεια. 

Αναγνωρίζοντας το ρόλο που έχει η κοινωνική δικαιοσύνη, η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης γιορτάζεται ετησίως και έχει ως σκοπό να παρακινήσει και να ενθαρρύνει τους νέους να έχουν μια ιδέα για το πώς η κοινωνική δικαιοσύνη επηρεάζει την άσκηση της καταστολής της φτώχειας, της απασχόλησης, της ισότητας των φύλων και της δικαιοσύνης. Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης είναι μια ευκαιρία για όλα τα έθνη να αναλάβουν δράσεις  για να δώσουν νόημα στις αξίες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, άξιο της τιμής και του σεβασμού.


No comments:

Post a Comment