Thursday 10 June 2010

Περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού

Έξι εβδομάδες μετά την καταστροφική έκρηξη, στις 20 Απριλίου, στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP Deepwater Horizon, η ποσότητα του πετρελαίου που διαρρέει στον Κόλπο του Μεξικού δημιουργεί μία ανυπολόγιστης σημασίας περιβαλλοντική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.  Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διαρροή πετρελαίου της τάξης 800.000 λίτρων την ημέρα, ποσότητα ασύληπτη για τον ανθρώπινο νου. 

Οι προσδοκίες αλλά και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες μιας η πετρελαιοκοιλίδα εξαπλώνεται συνέχεια καταστρέφοντας στο πέρασμά της την πλούσια θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Η ποσότητα του πετρελαίου που συνεχίζει να αναβλύζει στον βυθό σε βάθος 1500 μέτρων ανεβαίνει στην επιφάνεια αλλά με τρόμο ανακοινώθηκε ότι μετρήθηκαν μικρές συγκεντρώσεις πετρελαίου στα βάθη και όχι μόνο στην επιφάνεια του Κόλπου του Μεξικού. 

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πετρελαιοκηλίδα αυτή  είναι πλέον η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και ξεπερνά την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez που έπληξε την Αλάσκα το 1989. 

Η συγκέντρωση πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού αποτελεί ένα ζωφερό παράδειγμα τυφλής εμπιστοσύνης στην τεχνολογία άντλησης πετρελαίου και η συλλογή περί των 14.800 βαρελιών πετρελαίου ημερησίως αναδεικνύει ότι πρόβλημα φυσικά και δεν έχει επιλυθεί. Μήπως θα πρέπει επιτέλους τα μέλη τόσο της αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής αλλά και τα στελέχη της BP να σταματήσουν να αλληλοκατηγορούνται και να βρουν μία βιώσιμη λύση καθαρισμού της περιοχής πριν η κατάσταση γίνει εντελώς μη αναστρέψιμη; 


No comments:

Post a Comment